Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Ann De Bode

   

Leven

Ann De Bode wordt geboren in Belgisch-Congo. Drie jaar na haar geboorte verhuizen haar ouders naar Antwerpen. In de basisschool merken leerkrachten haar talent al op. In het secundair onderwijs volgt ze Graduaat Publiciteit in het Sint-Maria Instituut, waar ze zelf les zal geven. Later werkt ze voor verschillende reclamebureaus. Vanaf 1992 start haar carrière als kinderboekenillustrator – ondertussen heeft ze al meer dan 200 boeken geïllustreerd.

Ann De Bode is getrouwd en heeft drie kinderen.

“Ik heb helemaal niets tegen technologie. Sterker nog, ik maak zelf ook digitale illustraties. Maar de sfeer van échte klei is anders. Het heeft iets van een kijkdoos. Voor de rest is het me meer om de technische uitdaging te doen.”

   

Werk

In de jaren ’90 raakt Ann de Bode bekend door de Hartenboeken-reeks: tien prentenboeken voor 4- tot 7-jarigen over emotionele thema’s als scheiden, pesten, dood en angst. Het eerste boek uit de reeks, Morgen ben ik beter, gaat over ziek zijn. Ann de Bode schrijft en illustreert het zelf. Voor de volgende boeken maakt ze enkel de illustraties, auteur is Rien Broere. Het duo slaagt erin om abstracte, emotionele begrippen concreet te maken voor jonge kinderen. De succesvolle Hartenboeken-reeks verschijnt in twaalf talen.

Recenter wordt Ann de Bode vooral geassocieerd met haar bijzondere techniek die erg in de smaak valt bij een jong publiek. Ze maakt figuurtjes in fimo (een soort kneedpasta van polymeerklei) die ze in scène opstelt, bakt en fotografeert. Zo creëert ze een heel eigen wereld. Haar eerste boek met fimofiguurtjes verschijnt in 2003: De fanfare van Flierefluitegem. In 2009 publiceert ze Mijn familie: een reis door de tijd, waarin jonge kinderen kennismaken met het begrip tijd. Van de oertijd over de middeleeuwen tot vandaag: bij elk tijdperk toont dit boek een gezin, telkens een nieuwe generatie uit dezelfde familie. Zo zie je het familieleven evolueren doorheen de tijd.

Voor wie zelf aan de slag wil is er Kneedkneepjes uit 2008, een knutselboek waarmee kinderen zelf verrassende kinderboekenscènes en juwelen kunnen maken.

 

Bibliografie

Op je kop in een boot Op je kop in een boot (Zwijsen, 2018)
Choco op bezoek bij opa Choco op bezoek bij opa (Uitgeverij Bontekoe, 2017)
De verdwaalde radeizigers / tekst Elle van Lieshout en Erik van Os ; idee en illustraties <exact>Ann</exact> De <exact>Bode</exact> De verdwaalde radeizigers (Uitgeverij De Eenhoorn, 2017)
Noek, de never nooit heks Noek, de never nooit heks (Van Halewyck, 2017)
Welke is anders? Welke is anders? (Zwijsen, 2017)
Ahoy! : gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel Ahoy! : gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel (De Eenhoorn, 2017)
Waar is mijn boot? Waar is mijn boot? (Zwijsen, 2016)
Poes en beer Poes en beer (Zwijsen, 2016)
Nikki en de neanderthalers Nikki en de neanderthalers (Kluitman, © 2016)
Een bos vol herfst : over herfst Een bos vol herfst : over herfst (Zwijsen, 2016)
Ik ben geen peer : over gezondheid Ik ben geen peer : over gezondheid (Zwijsen, 2015)
Mevrouw Justien : een verhaal over troost Mevrouw Justien : een verhaal over troost (De Eenhoorn, 2015)
Pak de peen, big! Pak de peen, big! (Zwijsen, 2015)
Lol in een rol : over doen alsof Lol in een rol : over doen alsof (Zwijsen, 2015)
Choco gaat naar de winkel Choco gaat naar de winkel (Kluitman, cop. 2015)
Wij horen bij elkaar Wij horen bij elkaar (De Eenhoorn, 2015)
Choco het minipaardje Choco het minipaardje (Kluitman, cop. 2015)
Het meisje en de soldaat Het meisje en de soldaat (De Eenhoorn, 2014)
Het boek van Akim Het boek van Akim (De Eenhoorn, 2014)
Lekker ziek Lekker ziek (De Eenhoorn, 2013)

Meer op bibliotheek.be

Ann De Bode op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Shortlist Thea Beckmanprijs bekend
Weber wint Thea Beckmanprijs
White Ravens 2014