Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Anna Coudenys

   

Leven

Voor Anna Coudenys is schrijven altijd opnieuw een uitdaging en een avontuur. Al sinds haar zevende krast ze papieren vol verhalen. Na de middelbare school studeert ze Germaanse in Leuven. Met haar diploma trekt ze naar Ierland waar ze uiteenlopende jobs heeft, tot haar terugkeer naar België. Ze werkt als presentator bij radio Scorpio, en gaat aan de slag – eerst als vrijwilliger, daarna als betaalde kracht – bij een organisatie die boeken omzet in brailleschrift. Later geeft ze les aan volwassenen bij de VDAB.

Anna Coudenys heeft twee kinderen en woont met haar echtgenoot op een boerderij in het Pajottenland.

“Het is dank zij mijn oma dat ik ben beginnen schrijven. Elke zondag moest ik als kind immers met mijn ouders bij "bomma" op bezoek. Dan zei ze: "Zit stil en maak maar een mooie tekening!" Speciaal voor mij bewaarde ze al het drukwerk waar nog één witte achterkant aan was en een dik rood potlood dat ze met haar aardappelmesje voor me scherpte. Maar tekenen ging me veel te traag. Zodra ik kon schrijven, zette ik woorden op papier om mijn ideeën kwijt te geraken. En dat ben ik blijven doen …”

   

Werk

Anna Coudenys publiceert eerst enkele Vlaamse Filmpjes voor ze in 1995 debuteert met Het ontbrekende portret: een spannend detectiveverhaal over een jong meisje dat haar lievelingsauteur ontmaskert. De combinatie van spanning met psychologische diepgang uit haar debuut weet ze ook aan te houden in haar volgende boeken: in 1997 met het Het geheim van David bijvoorbeeld, over een vader en zoon tussen wie iets verschrikkelijks gebeurd is. Goudmens (2000) is dan weer een toekomstroman waarin vooral de relatie tussen mens en natuur centraal staat. Yaka Mama (2002) speelt zich af in Belgisch-Congo, in 1959 en vertelt over de woelige periode van de onafhankelijkheid waarin de veertienjarige Christine verzeild raakt.

In 2006 zorgt Coudenys voor een primeur. Dan schrijft ze Wilde lucht, een onstuimig liefdesverhaal, waar een origineel gecomponeerde soundtrack bij wordt uitgegeven. Met De onrustvlinder uit 2008 duikt ze diep de Middeleeuwen in om de spannende avonturen te vertellen van de Brugse Lowyse. Ze baseert zich op authentieke documenten en ware gebeurtenissen. In 2010 verscheen haar eerste prentenboek: Waar Tinke blijvan wordt.

Anna Coudenys wordt vaak geprezen voor de geloofwaardigheid waarmee ze haar historische verhalen als Yaka Mama en De onrustvlinder neerzet. Dat doet ze volgens recensenten anekdotisch, zonder historische uitleggerigheid, en met veel aandacht voor sfeer en visueel detail – zo ziet Ed Franck in De onrustvlinder een uitstekend scenario voor een Europese historische film. Haar vertelstijl wordt krachtig, soms uitbundig genoemd.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Anna Coudenys op Boekenzoeker