Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Anna Woltz

   

Leven

Anna Woltz is geboren in Londen en groeit op in het Nederlandse Den Haag. Ze houdt van lezen, koken en verhalen verzinnen. Op haar 15 laat ze het fantaseren even achter en schrijft ze columns voor de Volkskrant over haar leven op school, dat wordt gebundeld in het boekje Overleven in 4B. Enkele jaren later schrijft ze haar eerste kinderboek over haar hobby, koken. Ze studeert vervolgens Geschiedenis in Leiden, waar ze een tijdje in Schotland woont, en studeert af in 2005 met de studie Amerikanistiek. Tijdens haar studie schrijft ze terug columns voor de Volkskrant en interviewt ze mensen over denken en dromen in Vrij Nederland. Sindsdien woont ze in Utrecht en is ze fulltime schrijfster. 

“Steeds vaker vraag ik me af hoe ik de dingen anders kan zeggen; niet op de meest voor de hand liggende manier, maar verrassender en toch zó dat het begrijpelijk blijft voor kinderen. Ik probeer te beschrijven wat zij denken en voelen, taal te geven aan gedachten en emoties die kinderen zelf nog niet kunnen verwoorden. Zoals Jonathan Franzen en Michael Cunningham dingen beschrijven, die ik nog niet heb bedacht, maar herken op het moment dat ik ze lees.”

   

Werk

De Nederlandse schrijfster debuteert in 1998 met gebundelde columns in het boekje Overleven in 4B. Haar eerste kinderboek, Alles kookt over, schrijft ze in 2002. Ze houdt van koken en verwerkt dan ook haar eigen ervaringen in het verhaal. Haar studie helpt haar de wereld verder ontdekken, wat je kan aflezen aan de evolutie van haar werk. Anna Woltz maakt door de jaren heen prentenboeken, avonturenverhalen, historische jeugdboeken, tienerromans over ethische kwesties en een fotoboek met Hans Aarsman.

Ze schrijft soms nog over haar eigen leefwereld, zoals in het boek Red mijn hond!, dat over haar herdershond Jefta gaat. Maar ze wordt vooral geroemd voor haar historische oeuvre en krijgt in 2012 dan ook de prestigieuze Thea Beckmanprijs voor Ik kan nog steeds niet vliegen. Een historische jeugdroman over Ida en Luuk, die na de Tweede Wereldoorlog  naar Denemarken gestuurd worden. Ze missen hun familie en proberen te leven in de naoorlogse samenleving. Net als in Post uit de oorlog, een verhaal dat ze ook samen met haar vader schreef, is het boek een combinatie van fictie en waargebeurde feiten uit het leven van haar vader. Anna Woltz creëert levensechte personages en haar vlotte stijl zorgt voor heldere dialogen.   

In 2013 verblijft ze een tijdje in New York en ze is aanwezig als orkaan Sandy de stad treft. Ze zwerft dagenlang rond in het donkere Manhattan en maak vervolgens het boek 100 uur nacht. Anna Woltz wordt tal van keren genomineerd voor verschillende prijzen en wordt in 2013 aangesteld als ambassadeur van Biblionef. Ze geeft regelmatig lezingen in scholen en behoort tot de top van de kinder- en jeugdliteratuur. 

 

Bekroningen

2016: Kleine Cervantes voor Honderd uur nacht
2016: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Honderd uur nacht
2015: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Mijn bijzonder rare week met Tess
2012: Thea Beckmanprijs voor Ik kan nog steeds niet vliegen
2010: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Red mijn hond!

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Anna Woltz op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Woutertje Pieterse Prijs voor Marjolijn Hof
Leestips Jonge Jury
Symposium klassieke kinderboeken
White Ravens 2014
Genomineerden Woutertje Pieterse
Gouden Lijst en Prijs van de Jonge Jury
Winnaars Kinder- en Jeugdjury