Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Anne Herbauts

   

Leven en werk

De Waalse Anne Herbauts is pijlsnel naar de internationale top van illustratoren geklommen. Na haar studies Illustratie en Striptekenen aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel, debuteerde ze in 1997 als illustrator/auteur met "Boa. Les avontures d' Edouard en Armand" (1997, Casterman), waaruit ondertussen een hele reeks is ontstaan. Met dat debuut bereikte ze meteen Frankrijk. Maar ook in eigen land leverde dat meteen een aantal prijzen op. Haar echte doorbraak kwam er in 1999, met het boek "Que-fait la lune, la nuit?" ("Wat doet de maan 's nachts?" 2000, Casterman) waarmee ze op de prestigieuze kinderboekenbeurs in Bologna een Special Mention Award won. Een opmerkelijke prestatie als twintiger. Sindsdien is haar werk ook in het buitenland goed bekend en werd het onder meer in Duitsland, Frankrijk en Japan tentoongesteld. Naast prentenboeken heeft ze ook enkele strips op haar naam staan. Haar recentste boeken worden in groot formaat uitgegeven (27,6 x 36,3 cm), waardoor de details van haar werk goed uitkomen. Haar werk is kleurrijk, speels en ademt tegelijkertijd een sprookjesachtige, oude, magische sfeer. Ze combineert vaak potlood, pen en aquarel. Haar teksten zijn heel eenvoudig en poëtisch en verdwijnen - terecht - makkelijk in de prenten. Vandaag werkt ze als onafhankelijk artieste en geeft ze ook les in illustreren.


 

Bibliografie

La galette et la Grande Ourse La galette et la Grande Ourse (Casterman, 2009)
Ici Londres Ici Londres (Rouergue, 2009)
Sans début ni fin : petite parabole Sans début ni fin : petite parabole (Esperluète Editions, 2008)
Petites météorologies Petites météorologies (Casterman, 2006)
Silencio Silencio (Casterman, 2005)
Lundi Lundi (Casterman, 2004)
La princesse au petit poids La princesse au petit poids (Casterman, 2003)
Het dwaaluur Het dwaaluur L'heure vide (Casterman, 2002)
De zeer oude legende van de Bezemhoek De zeer oude legende van de Bezemhoek La très vieille légende sans poissières du Coin du Balai (Casterman, 2001)
Het blauwe huis Het blauwe huis La maison bleue (Casterman, 2001)
De wonderboom De wonderboom L'arbre merveilleux (Casterman, 2001)
Wat doet de maan 's nachts ? / tekst en ill. van <exact>Anne</exact><exact>Herbauts</exact> Wat doet de maan 's nachts ? Que fait la lune la nuit ? (Casterman, 2000)
Een miezerige dag Een miezerige dag Le petit souci (Casterman, 1999)
Edouard et Armand à la plage Edouard et Armand à la plage (Casterman, 1999)
Pataf a des ennius Pataf a des ennius (Casterman, 1999)

Meer op bibliotheek.be

Anne Herbauts op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

ALMA-nominaties
ALMA voor PRAESA