Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Annemie Berebrouckx

   

Leven

Op de lagere school versiert Annemie Berebrouckx al haar werkschriftjes met tekeningen. Opstellen maken en tekenen zijn haar lievelingsvakken: ze weet dus al jong dat ze kinderboeken wil maken. Later volgt ze kunsthumaniora en nadien Toegepaste Grafiek en Illustratie aan het Sint-Lucaspaviljoen in Antwerpen.Nu werkt Annemie Berebrouckx voltijds als zelfstandig auteur en illustrator voor verschillende uitgeverijen. Met haar echtgenoot Gert Degrand richt ze het grafisch bureau de Witlofcompagnie op en woont ze in Ekeren. 
 

“Als kind klom ik graag in bomen en daarom wilde ik later boomchirurg worden. Of herderin, daar droomde ik ook wel eens van, want schapen vond ik zo lief en zacht. Tekenen deed ik het allerliefste en gelukkig heb ik daar mijn beroep van gemaakt. Want in bomen klimmen doe ik niet meer zo graag en altijd alleen met mijn schapen op de heide... ik zou me vreselijk eenzaam gaan voelen. Nu teken ik elke dag bomen en schapen en alle andere dingen die ik wil. Ik geef ze de kleuren die ik mooi vind: oranje, rood, geel, groen, bruin, beige, blauw, of nog iets anders. En dat is nu juist zo leuk aan illustreren: ik denk, droom en teken en elke keer opnieuw beleef ik een beetje wat ik teken. Soms ben ik even herderin, soms boomchirurg, soms schaap of soms zelfs boom. Tot mijn tekening klaar is. Dan ben ik weer gewoon de tekenaar. ”

infoboek.be

   

Werk

Annemie Berebrouckx schrijft en illustreert prentenboeken, boeken voor eerste lezertjes en educatieve uitgaven. Ze debuteert in 1994 met haar illustraties bij Het groene ding, van Elisabeth Marain. Maar ze is vooral bekend van haar boeken over Jules, waarin ze van alledaagse peuterbelevenissen verfrissende verhaaltjes maakt met een echte plot. Het eerste deel in de reeks heet De eend van Jules en verschijnt in 1998. De oma van Jules, met een meer filosofische ondertoon, wordt in 2000 bekroond met een Boekenwelp. Ondertussen heeft Jules de harten van vele peuters en kleuters veroverd en zijn er ook Jules-puzzels, - kleren, -poppen en -spelletjes.

De illustratiestijl van Annemie Berebrouckx is helder en eenvoudig. Voor de contouren van voorwerpen en personages gebruikt ze zwarte pen. Inkleuren doet ze het liefst met acrylverf, al worden de tekeningen onder tijdsdruk soms ook digitaal ingekleurd.

Enkele van haar boeken zijn vertaald en uitgegeven in het buitenland en ze wordt meerdere keren genomineerd en bekroond voor haar werk. 
 

 

Bekroningen

2000: Boekenwelp voor De oma van Jules

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Annemie Berebrouckx op Boekenzoeker