Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Anthony Browne

   

Leven

Als kind wil Anthony Browne journalist, cartoonist of bokser worden, maar na zijn studies aan het Leeds College of Art komt hij in de advertentiewereld terecht. Later wordt hij anatomisch tekenaar in een ziekenhuis. Na drie jaar wordt dat werk hem te repetitief: “Als je één maagoperatie hebt gezien, heb je ze allemaal gezien”, zo zegt hijzelf. Hij begint met het ontwerpen van prentkaarten, de start van zijn carrière als illustrator – de gorillafiguur op één van zijn ontwerpen zal uiteindelijk het hoofdpersonage van Gorilla worden.

Anthony Browne woont in Kent en heeft twee volwassen kinderen.

“Prentenboeken zijn er voor iedereen van welke leeftijd ook, het zijn geen boeken die je achter je laat als je ouder wordt.”

   

Werk

Anthony Browne debuteert in 1976 met zijn kinderboek Through the magic mirror. Zijn echte doorbraak komt er in 1983 met het meermaals bekroonde Gorilla. Gorilla’s komen vaak voor in zijn werk, omdat ze hem aan zijn jong gestorven vader doen denken: groot, machtig en sterk, maar ook zachtaardig en lief. Overigens is ook de vaderfiguur een vaak weerkerend thema in zijn boeken, zoals in Mijn papa en in Anthony Browne’s King Kong.

Naast eigen werk illustreert hij ook werk van andere auteurs en hertaalt en tekent hij ook graag klassiekers zoals De avonturen van Alice in wonderland. Dat werk, misschien wel een van zijn beste, typeert zijn stijl erg goed. Anthony Browne combineert een bijna fotografisch realistische tekenstijl – een erfenis uit zijn tijd als medisch tekenaar – met bevreemdende, dromerige elementen en erg grappige details – de invloed van zijn fascinatie voor surrealistische dichters. Uit kleurrijke aquareltekeningen blijkt altijd een sterke empathie voor zijn vaak wat eenzelvige, gevoelige hoofdpersonages.

In 2009 wordt hij verkozen tot Children’s Laureate en is hij twee jaar lang ambassadeur van de kinder- en jeugdliteratuur in Engeland.

 

Bekroningen

2000: Hans Christian Andersen Prijs (illustratoren)
1991: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Er gaat iets veranderen
1990: Zilveren Griffel voor De tunnel
1989: Zilveren Griffel voor Gorilla

Bibliografie

Me and you Me and you (Doubleday, 2010)
Little beauty Little beauty (Walker, cop. 2008)
Gorilla Gorilla (Walker, 2008)
The tunnel / text and ill. <exact>Anthony</exact><exact>Browne</exact> The tunnel (Walker, 2008)
My mum My mum (Picture Corgi, 2006)
Mijn papa Mijn papa My dad (Van Goor, cop. 2003)
Voices in the park Voices in the park (Picture Corgi, 1999)
Piggybook Piggybook (Walker, 1996)
The big baby : a little joke The big baby : a little joke (Red Fox, 1995)
Le reveur / MacEwan, Ian ; ill. door <exact>Browne</exact>, <exact>Anthony</exact> Le reveur The Daydreamer (Gallimard jeunesse, cop. 1995)
King Kong / naar het klassieke verhaal van Wallace, Edgar en Cooper, Merian C. ; ill. <exact>Browne</exact>, <exact>Anthony</exact> King Kong King Kong (Van Goor, cop. 1994)
Bear hunt Bear hunt (Penguin, 1994)
Sijmen Sijmen Willy the wimp (Gottmer, cop. 1993)
Dierentuin Dierentuin Zoo (Gottmer, cop. 1992)
Sijmen de kampioen Sijmen de kampioen Willy the champ (Gottmer, cop. 1992)
Willy and Hugh / <exact>Browne</exact>, <exact>Anthony</exact> ; ill. <exact>Browne</exact>, <exact>Anthony</exact> Willy and Hugh (Red Fox, 1992)
Ze kwamen logeren ... en gingen niet meer weg ! / een prentenboek van <exact>Browne</exact>, <exact>Anthony</exact> ; met tekst van McAfee, Annalena Ze kwamen logeren ... en gingen niet meer weg ! The visitors who came to stay (Gottmer, cop. 1991)
Er gaat iets veranderen Er gaat iets veranderen Changes (Gottmer, 1991)
De avonturen van Alice in Wonderland De avonturen van Alice in Wonderland Alice's adventures in Wonderland (Van Goor, 1989)
Ik hou van boeken... Ik hou van boeken... I like books (Gottmer, cop. 1989)

Meer op bibliotheek.be

Anthony Browne op Boekenzoeker