Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Axel Scheffler

   

Leven

Hoewel Axel Scheffler op school zeer goed was in tekenen, en zelfs een tekenwedstrijd van een internationale chocoladebedrijf won (met een pluchen koe als trofee), dacht hij er als kind niet aan om illustrator te worden. Na zijn middelbare school ging Scheffler naar de universiteit van Hamburg (Duitsland) om er Kunstgeschiedenis te studeren. Al gauw bleek dat dat niks voor hem was. Het was altijd al zijn droom geweest om in een ander land te leven en een tweede taal te leren. Zo kwam hij in 1982 in Engeland terecht om er Illustratie te studeren aan de Bath Academy of Art. 

Die studie werd wél een succes. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Londen. Hij illustreerde voor verschillende Engelse en Duitse reclamebedrijven, magazines en kranten. In 1988 verscheen voor het eerst een boek dat door hem geïllustreerd werd: The Piemakers van Helen Cresswell.

Scheffler woont met zijn vrouw en dochtertje in Londen. Hij werkt thuis aan zijn illustraties, aan een bureau dat er naar zijn zeggen enorm rommelig bijligt. Overigens heeft hij een top drie van favoriete bezigheden. Als hij niet aan het illustreren is, dan kiest hij voor wandelen (nummer één), koken (nummer twee) of lezen (nummer drie).

“Axel Scheffler een top drie van favoriete bezigheden heeft? Als hij niet aan het illustreren is, dat kiest hij voor wandelen (nummer één), koken (nummer twee) of lezen (nummer drie).”

   

Werk

Elf jaar na zijn debuut en een stapeltje boeken later, in 1999, publiceerde Axel Scheffler samen met schrijfster Julia Donaldson The Gruffalo. Hij won met dit boek onder andere de Kate Greenaway Award. Er werden meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht en het is nu al een moderne klassieker. Scheffler en Donaldson bleken een perfect team te zijn en er volgden nog veel meer boeken van hun hand.

Scheffler staat wereldwijd bekend om zijn humoristische illustraties en zijn boeken zijn al vertaald in meer dan 40 talen. Hij heeft veel succes met prentenboeken die hij met Julia Donaldson maakt, maar ook de boeken die hij illustreert voor andere schrijvers of de prentenboeken zonder tekst, zoals het magnetische Muddle Farm,  doen het keer op keer zeer goed.

 

Bibliografie

Het kietelboek Het kietelboek (Lemniscaat, 2018)
De bedtijdbeer De bedtijdbeer The bedtime bear (Lemniscaat, 2018)
Mannetje Tak Mannetje Tak Stick man (Gottmer, 2017)
Superworm Superworm Superworm (Gottmer, 2017)
Pip en Posy en de kerstboom Pip en Posy en de kerstboom (Gottmer, 2017)
Ik ben een lelijk beest Ik ben een lelijk beest The ugly five (Gottmer, © 2017)
Kleuren / gebaseerd op de Eikenbosverhalen van Julia Donaldson en <exact>Axel</exact><exact>Scheffler</exact> Kleuren Colours (Lemniscaat, 2017)
Tellen / gebaseerd op de Eikenbosverhalen van Julia Donaldson en <exact>Axel</exact><exact>Scheffler</exact> Tellen Counting (Lemniscaat, 2017)
De Gruffalo De Gruffalo The Gruffalo (Stichting Ik wil een prentenboek, 2017)
Het Gruffalo toneelstuk Het Gruffalo toneelstuk The Gruffalo play (Lemniscaat, 2017)
Het kind van de Gruffalo Het kind van de Gruffalo The Gruffalo's child (Lemniscaat, 2016)
Stap maar op mijn bezemsteel Stap maar op mijn bezemsteel Room on the broom (Gottmer, 2016)
Draak Dries en de vliegende dokters Draak Dries en de vliegende dokters Zog and the flying doctors (Gottmer, © 2016)
Gruffalotaart en andere recepten : 24 recepten uit het donkere bos / recepten Macmillan Publishers International ; gebaseerd op het prentenboek van Julia Donaldson en <exact>Axel</exact><exact>Scheffler</exact> Gruffalotaart en andere recepten : 24 recepten uit het donkere bos Gruffalo crumble and other recipes (Lemniscaat, © 2016)
Het grote Gruffalo doeboek : vol spellen, puzzels, tekenopdrachten en nog veel meer! Het grote Gruffalo doeboek : vol spellen, puzzels, tekenopdrachten en nog veel meer! The Gruffalo 2016 annual (Lemniscaat, 2016)
Het kind van de Gruffalo : geluidenboek Het kind van de Gruffalo : geluidenboek The Gruffalo's child sound book (Lemniscaat, © 2016)
Wie is er bang voor de Gruffalo? Wie is er bang voor de Gruffalo? The Gruffalo puppet book (Lemniscaat, 2016)
Pip en Posy en het nieuwe vriendje Pip en Posy en het nieuwe vriendje The new friend (Gottmer, © 2016)
Bartje big Bartje big Portly pig (Gottmer, 2016)
Klaartje Koe Klaartje Koe Cuddly cow (Gottmer, 2016)

Meer op bibliotheek.be

Axel Scheffler op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

White Ravens Festival