Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Bart Demyttenaere

   

Leven en werk

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken. In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard). Dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Je vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie. De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voor Amber" vertelt het verhaal van een meisje dat ziek is en gaat sterven. In "Spiegelschrift" volg je de biefwisseling tussen Babbe, die zelfmoord wil plegen, en haar klasgenoot Dennis. Het boek werd, net zoals "Stille Zaterdag", bewerkt tot een theaterstuk. Bart Demyttenaere werkt vaak samen met Wouter Kersbergen.

“Over "De last van het leven": "Ik hoop het boek geschreven te hebben dat ik zelf wou lezen na de zelfmoord van mijn broer."”

   

 

Bekroningen

2005: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Net op tijd
2004: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Gijs en Lise: Zakenreis

Bibliografie

Klasse Klasse (Clavis, 2009)
Feest Feest (Clavis, 2009)
Tante M Tante M (Clavis, 2009)
Ik ruil mijn pet en vier andere verhalen / Annemarie Bon, <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact>, Elle Van Lieshout ... [et al.] Ik ruil mijn pet en vier andere verhalen (Van In, 2008)
Spookje en ik Spookje en ik (Clavis, 2008)
Wat doet die eend hier? en vier andere verhalen Wat doet die eend hier? en vier andere verhalen (Van In, 2008)
Sint heeft luizen Sint heeft luizen (Clavis, 2007)
Spin en Muis Spin en Muis (Clavis, 2007)
De wolvenjongen / tekst <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; naar Rudyard Kipling ; ill. Danielle Roothooft De wolvenjongen (Averbode, 2006)
Stille zaterdag Stille zaterdag (Manteau, 2006)
Een papa voor Dino / <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Leo Timmers Een papa voor Dino (Manteau, 2005)
Bolmaaruit / <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> en Wouter Kersbergen ; met tek. van Gerd Stoop Bolmaaruit (Manteau, 2005)
Dat mag je niet zeggen / <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Georgien Overwater Dat mag je niet zeggen (Standaard, 2004)
Dino en het ei / <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Leo Timmers Dino en het ei (Manteau, 2004)
De fiets van Sien / scen. en tekst. <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Annette Fienieg De fiets van Sien (Altiora, 2004)
Sint is lui / scen. en tekst <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Sabine Kraushaar Sint is lui (Averbode, 2004)
Beroemd Beroemd (Standaard, 2003)
Net op tijd / tekst <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Leo Timmers Net op tijd (Standaard, 2003)
Wie helpt haas ? / scen. en tekst <exact>Bart</exact><exact>Demyttenaere</exact> ; ill. Christian Guibbaud Wie helpt haas ? (Altiora, 2003)
Ik doe het toch! Ik doe het toch! (Progebraille-Helen Keller, 2003)

Meer op bibliotheek.be

Bart Demyttenaere op Boekenzoeker