Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Bart Schoofs

   

Leven

Bart Schoofs wordt geboren in Brussel, waar hij op jonge leeftijd al figuurtjes op papier zet. Via zijn grootmoeder ontdekt hij het boek Pol helpt bij de oogst van Deen Hansen, dat tot op de dag van vandaag een grote invloed uitoefent op zijn werk. Hij volgt vervolgens de opleiding Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lukas instituut te Brussel en publiceert daarna in meerdere tijdschriften. In 2000 verschijnt zijn eerste eigen stripboek. De jonge cartoonist verhuist even naar het alom bekende Werchter en gaat uiteindelijk in Leuven wonen. Pas in 2008 tekent hij voor de eerste keer illustraties bij een kinderboek. Hij werkt momenteel aan stripverhalen, speelt bas bij Banger Pet Band, tekent af en toe voor kinderboeken en is scenarist.  

“Ik doe aan striptekenen om dingen gewoon kwijt te kunnen. Ik schrijf ook verhalen, maar ik vind het stripmedium beter om jezelf uit te drukken. De combinatie beeld en tekst laat de lezer toe de boel wat te vergoelijken. Enkel tekst weegt vaak te zwaar. ”

   

Werk

Na zijn opleiding wordt de jonge tekenaar meerdere keren afgewezen door de grote uitgeverijen. Toch begint hij langzaam zijn werk te publiceren in tijdschriften zoals Zone 5300, Stripburger, Stiekem, Veto, Yeti, Reflector, Bonanza en uiteindelijk kranten zoals De Tijd, De Standaard en het weekblad Knack. Na een aantal zelfpublicaties verschijnt in 2000 zijn strip, Braaf Varken.

Hij is als illustrator voornamelijk bekend voor Elvis de draak serie. In 2008 tekent hij voor de eerste keer prenten bij het kinderboek Elvis de draak en de voorlaatste dronzel. Daarin beleeft de kleine Elvis allerlei vreemde avonturen en ontmoet hij fantasierijke en vaak gruwelijke wezens. Bart Schoofs zijn stijl is vaak enorm simpel, zowel voor volwassenen als voor kinderen, maar de bizarre afbeeldingen en vreemde humor maken het daardoor des te echter. In Elvis de draak serie zijn de tekeningen in zwart-wit maar ook zijn gekleurde publicaties hebben weinig tot geen gebruik van schaduw en kleine kleurgradaties, wat zijn stijl zeer herkenbaar maakt.

Sinds 2011heeft hij een wekelijkse pagina in de Samenhang sectie van Knack en een deel van zijn collectie, Morgen weer een dag, wordt in 2013 dan ook gebundeld en gepubliceerd. Hij is ook één van de twee Vlaamse cartoonisten die verschijnt in de internationale stripboek Comix 2000 en hij wordt meermaals genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Bart Schoofs op Boekenzoeker