Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Bavo Dhooge

   

Leven

Bavo Dhooge is als kind een beloftevol tennisser, maar ruimt een sportcarrière in voor een andere passie: schrijven. Hij studeert Latijn-Grieks en daarna Film en Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zijn eindwerk – de kortfilm Warmwatervissen – wordt geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Gent en Brussel.

Na zijn studies werkt hij vier jaar als copywriter in een productiehuis en schrijft teksten voor documentaires en commercials. Tegelijk werkt hij als journalist en recensent voor Humo en Ché. Daarnaast is hij volwassenen- en jeugdauteur.

“Ik sta er tijdens het schrijven zelf ook altijd van versteld hoe snel het bij mij de komische kant opgaat. Het is blijkbaar sterker dan mezelf. Het cynisme en satirische komen altijd wel weer bovendrijven en dat heeft volgens mij te maken met mijn – laat ik even filosofisch worden – levensvisie. Ik weiger mezelf serieus te nemen en bij definitie dus ook mijn werk.”

   

Werk

Bavo Dhooge schrijft non-fictie (Stalen kaken, over John Massis) en boeken in eenvoudig Nederlands voor anderstalige volwassenen (Schiet niet te snel), maar is het bekendst als detectiveauteur en als jeugdauteur.

In 2001 debuteert Bavo Dhooge met een volwassenenroman: Spaghetti, een ode aan film, pulp en vriendschap. Een jaar later verschijnt SMAK, de eerste titel in een hele reeks rond privé-detective Pat Somers die zich in Gent afspeelt. Zowel volwassenen als middelbare scholieren houden van de Gentse ‘touch’ in die detectiveromans, en van de geslaagde combinatie van spanning en tongue in cheek-humor. Hij bekwaamt zich in het genre door onder meer boeken bij misdaadreeksen als Witse (o.m. Stille nacht) en Zone Stad (o.m. Schizo) te schrijven. Typerend voor die misdaadromans is volgens Bavo Dhooge zelf de combinatie van “(zwarte) humor, zin voor relativering, escapisme, spanning, oor naar dialoog, surrealistische trekjes en een filmische stijl.” Anderen merken ook inhoudelijk terugkerende thema’s op, zo als “de vader-zoonrelatie, de zin voor het absurde, de nutteloosheid van het bestaan.” Toch benadrukt Bavo Dhooge dat hij geen persoonlijke thema’s heeft “zoals veel schrijvers die vaak altijd hetzelfde perfecte boek proberen te schrijven.”

Het jeugddebuut van Bavo Dhooge, Salvo, verschijnt in 2004. Het is een meeslepende western met kleurrijke personages en veel actie. Ondertussen heeft Bavo Dhooge tientallen kinder- en jeugdboeken op zijn naam staan, die dezelfde stempel hebben als zijn werk voor volwassenen. De verhaallijnen zijn spannend en verrassend, de stijl is filmisch, vlot en wervelend, met veel sprekende dialogen en geregeld geïnjecteerd met flink wat doldwaze humor. Leesplezier staat voorop.

De meeste van zijn verhalen zitten vol actie en avontuur, zoals bij de boeken in de sciencefictionreeks Mike Snow (die zich afspeelt in een stad in 3113) en in de detectivereeks over Don Kameleon (met vermenselijkte dieren in de hoofdrol). Maar evengoed schrijft hij over ernstige onderwerpen zoals ADHD (Sus Octopus) en verdraagzaamheid (Slim). Met een boek als September 11th combineert hij de twee en schrijft hij een thriller die tegen de actuele wereldproblematiek speelt.

Leuke gimmick is dat zowat alle boeken van Bavo Dhooge met een ‘S’ beginnen. Goeie titels verzinnen vindt hij namelijk moeilijk. Vandaar beperkt hij zich tot S-woorden. Over die ‘S’ zegt hij zelf nog: “een letter die trouwens slaat op veel passende termen zoals ‘suspense, spanning, surrealisme, sciencefiction, satire’, allemaal zaken waar ik me graag mee bezig hou.”

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Bavo Dhooge op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Schrijfdag 2015