Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Bea de Koster

   

Leven en werk

Bea de Koster (Sint-Gillis, 1955) studeerde af als licentiaat in de Germaanse Taal- en Letterkunde. Ze schreef een licentiaatsverhandeling over cultuursprookjes. Ze behaalde daarna het Bijzonder Diploma Audiovisuele Communicatie en ging als scriptwriter bij de toenmalige BRT werken. Ze werkte ook nog als verkoopster op de jeugdafdeling van een boekhandel en was recensente jeugdliteratuur voor De Morgen. Sinds 1980 werkt ze als vertaalster-ondertitelaarster bij de BRTN/VRT. Toen haar werd gevraagd de tekst van de successerie ‘Oshin’ uit te schrijven, twijfelde ze aanvankelijk maar hapte ze uiteindelijk toch toe. Door deze opdracht kreeg ze de smaak van het schrijven te pakken. Bea de Koster is ook vertaalster. In 1989 lag haar eerste eigen kinderboek Alle Belgen zijn een beetje gek (Houtekiet) in de winkels. Haar tweede boek Trijntje Buskruit (Houtekiet, 1990) werd in 1991 bekroond met een Boekenwelp. Er volgden nog drie andere boeken en toen was het zeven jaar wachten op een nieuw eigen boek van de Koster. Dat boek, Drie keer maakt een tijger, met illustraties van Geert Vervaeke verscheen in 2003. Deze tien verhalen uit China waarin keizers, mooie meisjes en slimme boeren een rol spelen werden in 2004 bekroond met een Boekenwelp. Bea de Koster verdiept zich al een aantal jaren in de wonderen van de Chinese cultuur en geschiedenis. De verhalen van de Koster worden gekenmerkt door originele invalshoeken en humor. Haar stijl is vinnig en toegankelijk.


 

Bekroningen

2004: Boekenwelp voor Drie keer maakt een tijger
1991: Boekenwelp voor Trijntje Buskruit

Bibliografie

Wings Wings Wings (Manteau, 2013)
Spells Spells Spells (Manteau, 2013)
Destiny Destiny Destined (Manteau, 2012)
Angel fire Angel fire Angel fire (Manteau, 2012)
Het jaar van de kat Het jaar van de kat Chinese whiskers (Lannoo, 2012)
Illusions Illusions Illusions (Manteau, 2011)
Drie keer maakt een tijger : Chinese vertellingen Drie keer maakt een tijger : Chinese vertellingen (Querido, 2003)
Vensters : uitzichten op poëzie en muziek / auteurs <exact>Bea</exact> de <exact>Koster</exact>, Patricia de Landtsheer, Herwig Hendrikx ... [et al.] ; tek. van Jan de Maesschalck ; muziek van Wouter Vandenabeele Vensters : uitzichten op poëzie en muziek (Davidsfonds, 2002)
Vlaams sprookjesboek : de mooiste legenden, verhalen en sprookjes opnieuw verteld door Vlaamse jeugdauteurs / onder red. van Sylvia vanden Heede ; Patrick Bernauw, Dirk Bracke, <exact>Bea</exact> de <exact>Koster</exact> ... [et al.] ; met ill. van Anne Westerduin Vlaams sprookjesboek : de mooiste legenden, verhalen en sprookjes opnieuw verteld door Vlaamse jeugdauteurs (Lannoo, cop. 1999)
Taboe / De <exact>Koster</exact>, <exact>Bea</exact> ; met ill. van Sollie, Andre Taboe (Houtekiet, 1996)
Het protocol / De <exact>Koster</exact>, <exact>Bea</exact> ; ill. door Meeussen, Veerle Het protocol (Houtekiet, 1994)
Azazel Azazel (Houtekiet, 1992)
Trijntje Buskruit Trijntje Buskruit (Houtekiet, 1990)
Alle Belgen zijn een beetje gek / De <exact>Koster</exact>, <exact>Bea</exact> ; met tek. van Sollie, Andre Alle Belgen zijn een beetje gek (Houtekiet, 1989)

Meer op bibliotheek.be

Bea de Koster op Boekenzoeker