Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Ben Kuipers

   

Leven en werk

Na zijn middelbare school studeerde Ben Kuipers een paar jaar psychologie. Uiteindelijk koos hij voor journalistiek. Hij schreef onder andere voor het tijdschrift Margriet. In 1986 debuteerde hij met "Een zelfgemaakte zomer" (Sjaloom) en oogstte meteen goede kritieken. De verhalen over Job en Diede zijn ontstaan bij zijn eigen ervaringen als vader met twee kinderen, die net zo heetten. Hij schreef gewoon op wat ze zeiden, deden en beleefden. Eigenlijk waren deze verhalen helemaal niet bedoeld om uit te geven. Maar Veronica Hazelhoff moedigde hem aan. Eerst werden ze voorgelezen in Sesamstraat. Daarna verschenen ze als boek: "Job en Diede" (1989, Sjaloom) en "Diede en Job" (1994, Sjaloom). Verbazing is een goed uitgangspunt om kinderboeken te schrijven, vond hij zelf. In al zijn verhalen wist hij zich heel goed in te leven in de wereld van kinderen en hun gevoelens. Een ander succesvol duo was Wolf en Lam, waarvoor Ingrid Godon de illustraties verzorgde. In 2003 kregen ze samen de Oostenrijkse Kinder- en Jeugdboekenprijs voor "De dagen van Wolf en Lam" (Leopold). Ben Kuipers won heel wat verschillende prijzen. In 2001 kreeg hij voor de tweede keer de Vlag en Wimpel voor "Boos in de doos" (2000, Zwijsen).

“Ik wil aan kinderen niet vertellen dat het leven niet altijd de moeite waard is. Hoewel ik dat soms denk. Ik begrijp de wereld niet, dat lukt me echt niet, en misschien is het daarom wel dat ik kinderboeken schrijf. Misschien, want ik vind niet dat ik voor mijn schrijven verklaringen moet zoeken. De lieflijke wereld die ik met m'n kinderboeken oproep is een soort tegengif voor mezelf, want ik ben helemaal niet zo'n optimist (interview met Belle Kuijken in De Morgen 04.12.02)”

   

 

Bekroningen

2004: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Het schrift van Dries
2001: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Boos in de doos 
1996: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De grote gevaren van Arno 

Bibliografie

Snippers Snippers (Zwijsen, 2012)
Lam doet niet meer mee Lam doet niet meer mee (Zwijsen, 2010)
Dat doe ik wel een keer Dat doe ik wel een keer (Zwijsen, 2010)
Een bos voor Wolf Een bos voor Wolf (Zwijsen, 2010)
Als jij ... Als jij ... (De Eenhoorn, 2008)
Boos in de doos Boos in de doos (Zwijsen, 2008)
Nel verft wat ze wil Nel verft wat ze wil (Zwijsen, 2008)
Saar en saar Saar en saar (Zwijsen, 2008)
De zee wil mee De zee wil mee (Zwijsen, 2008)
De schaduw van Wolf en Lam De schaduw van Wolf en Lam (Leopold, 2007)
Lam zoekt wolf / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; ill. Ingrid Godon Lam zoekt wolf (Zwijsen, 2007)
Wat als ... Wat als ... (Zwijsen, 2007)
Stappen en stilstaan / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; tek. van Ingrid Godon Stappen en stilstaan (Zwijsen, 2006)
Als Diedier wil / tekst <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; tek. Yvonne Jagtenberg Als Diedier wil (Zwijsen, 2005)
Ik wil alle kleuren aan / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; tek. van Yvonne Jagtenberg Ik wil alle kleuren aan (Zwijsen, 2005)
Ik <exact>ben</exact> ... ik <exact>ben</exact> / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; tek. van Danielle Schothorst Ik ben ... ik ben (Zwijsen, 2004)
Hier is Diedier / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; tek. van Yvonne Jagtenberg Hier is Diedier (Zwijsen, 2003)
Het schrift van Dries / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; tek. van Marjolein Pottie Het schrift van Dries (Zwijsen, 2003)
Hoe de wereld begon / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; ill. Ingrid Godon Hoe de wereld begon (Leopold, cop. 2002)
De warme dagen van Wolf en Lam / <exact>Ben</exact><exact>Kuipers</exact> ; met tek. van Ingrid Godon De warme dagen van Wolf en Lam (Leopold, cop. 2002)

Meer op bibliotheek.be

Ben Kuipers op Boekenzoeker