Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Benjamin Leroy

   

Leven

Benjamin Leroy studeert in 2003 af aan de Provinciale Hogeschool Limburg en werkt sindsdien als illustrator. Hij woont in Bevel met zijn vrouw, illustrator Merel Eyckerman, en hun zoontje.

“Voor mij is tekenen erop of eronder. Het is er vaak onder; ik voel het al van bij de eerste lijn: deze gaat goed – of deze gaat de mist in. Opnieuw, en opnieuw, tot ik de juiste heb. Die ik misschien de volgende dag al niet meer de juiste vind, ik begin opnieuw.”

   

Werk

Benjamin Leroy debuteert in 2004, met illustraties bij een nieuwe uitgave van Ed Francks klassieker Met de kont tegen de krib. Zijn tekeningen zijn vrolijk en herkenbaar. In de jaren daarop illustreert hij veel non-fictie voor kinderen (Prik of pleister?, Het broeikaseffect, Schilders en spionnen…), waarbij hij de ernst van de informatieve tekst aanvult met vrolijke humor.

Het werk van Benjamin Leroy kenmerkt zich door een speelse mix van emotie, humor en absurdisme. Hij bouwt zijn tekeningen graag in lagen, waarbij je steeds iets nieuws kan ontdekken. Een detail zoals een hond die een boom omver plast, een beer met een bolhoed of een boot in de lucht. Sommige van zijn illustraties zijn bijna zoekplaten. Leuk om weten is dat hij zijn konijn Frits in al zijn boeken probeert te verstoppen.

Hij plukt graag een detail uit de tekst, waarmee hij in zijn illustraties een eigen verhaal vertelt. Zo vertrekt in Zullen we een bos beginnen?, de poëziebundel van Jaap Robben, vanuit het eerste gedicht een haast op zichzelf staand beeldverhaal. In De Zuurtjes vertellen tekst en beeld samen en beurtelings het verhaal van de zure broers Harry en Huibert. Ook dit boek maakt hij samen met schrijver/dichter/theatermaker Jaap Robben, met wie hij overigens vaak op de planken staat.

Benjamin Leroy werkt met de materialen die hij op zijn tekentafel vindt: gekleurd papier, balpen, kleurpotlood, acryl, schildersplakband, penselen… Toeval speelt daarbij een grote rol. Een vlek, een omgekeerde foto, een verkleurd papier… alles kan een aanzet zijn tot een tekening. Zijn werk is vaak uitbundig en fragiel tegelijk, het kent een grote verscheidenheid en heeft tegelijk een sterk persoonlijke handtekening.

 

Bibliografie

Plasman Plasman (Gottmer, 2017)
Suzie Ruzie in het diepe Suzie Ruzie in het diepe (Gottmer, © 2016)
Suzie Ruzie en het schaartje Suzie Ruzie en het schaartje (Gottmer, cop. 2016)
Suzie Ruzie en de stinkvinger Suzie Ruzie en de stinkvinger (Gottmer, cop. 2016)
Een afspraakje in het bos Een afspraakje in het bos (Lannoo, 2014)
De jacht op de sabeltandtijger De jacht op de sabeltandtijger (De Eenhoorn, 2014)
Freek, Faun en wind Freek, Faun en wind (Ku(n)st, [2012])
Als iemand ooit mijn botjes vindt Als iemand ooit mijn botjes vindt (De Geus, cop. 2012)
Het eiland achter de horizon Het eiland achter de horizon (De Eenhoorn, 2012)
Niemand en ik Niemand en ik (De Eenhoorn, 2011)
De Zuurtjes De Zuurtjes (De Geus, 2010)
Een wereld voor Mus Een wereld voor Mus (De Eenhoorn, 2009)
Sebas de zeerover ziet de wereld half Sebas de zeerover ziet de wereld half (Lannoo, 2009)
De reus van Teus De reus van Teus (De Eenhoorn, 2009)
Zullen we een bos beginnen? Zullen we een bos beginnen? (De Geus, cop. 2008)
Schilders & spionnen : het verhaal van de Vlaamse Primitieven / Katharina Smeyers ; met ill. van <exact>Benjamin</exact><exact>Leroy</exact> Schilders & spionnen : het verhaal van de Vlaamse Primitieven (Davidsfonds/Infodok, 2008)
Als jij ... Als jij ... (De Eenhoorn, 2008)
Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op? Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op? (Lannoo, 2007)
Help! : hoe (even) overleven zonder ouders Help! : hoe (even) overleven zonder ouders (Davidsfonds/Infodok, 2007)
(Handleiding voor) jongens! / Kolet Janssen ; met ill. van <exact>Benjamin</exact><exact>Leroy</exact> (Handleiding voor) jongens! (Davidsfonds/Infodok, 2006)

Meer op bibliotheek.be

Benjamin Leroy op Boekenzoeker