Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Berti Persoons

   

Leven

Berti Persoons groeit op in het Nederlandse Maaseik en studeert af als onderwijzer. Hij werkt een tijdje als pedagogisch schoolbegeleider in Vlaanderen en begeleidt volwassenen met lees- en schrijfproblemen. Op een dag krijgt hij interesse in mindfulness en volgt hij een opleiding als trainer. In 2008 start hij daarbovenop nog een opleiding als psychotherapeut in Berchem. Hij besluit om zijn studies te combineren met zijn liefde voor de taal en schrijft enkele boeken over mindfulness bij kinderen. In 2012 schrijft hij zijn eerste fictieboek voor jongeren.   

“Mindfulness is een uitnodiging om je gedachten te beschouwen als mentale activiteiten, niks meer en niks minder. Het zijn geen absolute waarheden. Maar ze vinden wel plaats diep in je automatische laag. Dit maakt dat je je er maar zelden van bewust bent dat je denkt, laat staan wát het effect van dat denken op je is.”

   

Werk

Berti Persoons debuteert in 2012 met Mijn papa is een held. Een boek over de tienjarige Joost die de dood van zijn vader, een brandweerman, probeert te verwerken. Hij krijgt het moeilijk als er een nieuwe man in het leven van zijn moeder komt en hij begint te twijfelen aan de omstandigheden van zijn dood. Mijn papa is een held is een aandoenlijk boek over de dood, afscheid en het gezinsleven. De schrijver schetst met weinig woorden een aangrijpende en soms ongemakkelijke sfeer en de suggestieve, grijze illustraties versterken op gepaste wijze het verhaal. Voor die illustraties werkt hij samen met Katherina Ritzoglou.

De auteur combineert zijn ervaring als psychotherapeut met zijn passie voor schrijven en maakt naast fictie ook non-fictie voor kinderen. Hij start vanuit zijn geloof in mindfulness en schrijft boeken als Mindful omgaan met plagen en pesten en Mindful omgaan met kinderangsten. In Frog de wenskikker combineert hij voor de eerste keer de twee stijlen die hij hanteert. In het boek zitten namelijk 18 verhaalfiches over Frog de kikker die de wereld gaat verkennen. Je kan aan de hand van een begeleidend boekje een gesprek voeren over de levenswijsheden van de kikker en opdrachten uitvoeren met kinderen. Het fictieverhaal van de kikker zou dan aanzet moeten zijn om je kind beter te leren kennen en sterker in het leven te laten staan. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Berti Persoons op Boekenzoeker