Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Bette Westera

   

Leven

Bette Westera is geboren in het Nederlandse Doesburg. Ze volgt de Pedagogische Academie en studeert psychologie. Ze staat een tijdje voor de klas, en werkt als secretaresse en medewerker godsdienstonderwijs. Bette Westera is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen.

“Een prentenboek waarin tekst en beeld precies hetzelfde vertellen is geen goed prentenboek. Er moet spanning zijn tussen wat je ziet en wat je hoort of leest. Ik ben de schrijver, ik bedenk het verhaal. Ik denk wel in beelden, maar niet in concrete, getekende beelden. Mijn eigen beelden laat ik los op het moment dat ik mijn verhaal aan een illustrator geef.”

   

Werk

Nadat ze eerst met haar moeder een kinderbijbelserie maakt, debuteert Bette Westera in 1992 met Alles klaar, een bundel kerstverhalen. Het duurt tot 1999 voor haar carrière als schrijfster echt uit de startblokken schiet. Dan verschijnt het prentenboek Wil je met me trouwen?, over Sofie die een bruidegom zoekt. Sindsdien schrijft ze veel prentenboeken, meestal op rijm, gedichten (Aan de kant, ik ben je oma niet, Doodgewoon…), langere kinderverhalen (Niet zoenen op de trampoline, Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom…) en informatieve boeken (Mijn lijfboek, Ober! Er zwemt een kwal door mijn soep…). Daarnaast vertaalt ze prentenboeken van onder meer Eric Carle, Julia Donaldson en Dr. Seuss. 

Bette Westera weet ernst en humor aan elkaar te koppelen. Haar boeken en gedichten zijn fantasievol en hebben herkenbare thema’s. Zo gaat het bekroonde prentenboek Held op sokken over een ridder die het slaafje is van de andere ridders. In plaats van draken vangen, mag hij er gehaktballen van maken – maar net die gehaktballen maken indruk op de jonkvrouw. In de bundel Doodgewoon weet ze dan weer zowel treurige als bijna feestelijke gedichten over de dood te schrijven. 

In haar schijnbaar eenvoudige teksten zitten veel grapjes voor kinderen, maar ook humor en ironie die vooral volwassenen begrijpen. “Ik schrijf boeken voor een zo breed mogelijke doelgroep,” zegt ze zelf, “Dankzij het rijm vinden ook peuters en jonge kleuters Held op sokken een heerlijk voorleesboek. Ze snappen misschien niet de hele verhaallijn en alle grapjes, maar dat geeft niet. Ze genieten van het metrum, van de cadans, van de klanken. Zo werken bakerrijmpjes ook. Je hoeft ze niet te snappen om ervan te genieten.”

Het werk van Bette Westera is veelbekroond en wordt geregeld vergeleken met Annie M.G. Schmidt.

 

Bekroningen

2016: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Een vreemd feestje
2015: Zilveren Griffel voor Doodgewoon
2015: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Kietel nooit een krokodil
2015: Woutertje Pieterse Prijs voor Doodgewoon
2014: Zilveren Griffel voor Held op sokken
2013: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Dat zou ik nooit doen!
2013: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Aan de kant, ik ben je oma niet!
2011: Zilveren Griffel voor Ik leer liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen
2006: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Oma's rommelkamer
2003: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Alle hens aan dek
2001: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Een opa om nooit te vergeten

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Bette Westera op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Woutertje Pieterse Prijs voor Marjolijn Hof
Nieuwe Kinderpoëzieprijs
Genomineerden Woutertje Pieterse
Best Verzorgde Boeken
Woutertje Pieterse Prijs voor Doodgewoon
Naar Bratislava
Winnaars Kinder- en Jeugdjury