Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Bettie Elias

   

Leven

Bettie Elias verslindt als kind boeken in de bibliotheek. Door haar kinderen krijgt ze later zelf zin om ook in de pen te kruipen en begint ze op haar dertigste pas met schrijven. Vele boeken later is deze auteur een gevestigde waarde die regelmatig prijzen in de wacht sleept. Ze is ook directeur van het strategisch adviesbureau Groep C & Slangen en woont in Hasselt met haar man. Ze heeft vier kinderen en twee kleinzonen. 

“Als ik een idee heb, ga ik eerst naar m’n uitgever om een datum af te spreken. Die datum heb ik nodig om te kunnen schrijven! Ik wacht natuurlijk zo lang mogelijk om genoeg adrenaline te hebben, en dan begin ik. En als het boek af is, denk ik: 'Nu is het genoeg geweest, al dat gedoe,' maar na een tijdje krijg ik toch weer behoefte om te schrijven.”

   

Werk

Om een boek te kunnen schrijven, kruipt Bettie Elias helemaal in de gevoelswereld van kinderen. Ze debuteert in 1983 met Een vreemd gevoel in mijn buik, een boek over Pimmi die gescheiden ouders heeft. Maatschappelijke thema’s schuwt de schrijfster niet. Zo vertelt ze in De meester is een schat het verhaal van Bram, die door zijn vader geslagen wordt. Ze neemt het in haar boeken vaak op voor kinderrechten en vertelt aan het jonge doelpubliek dat kindermishandeling nooit aanvaardbaar is en vooral niet de schuld is van de kinderen zelf. Maar ondanks de zware problematiek van de personages, zit er toch altijd iets positiefs in haar verhalen. Een boodschap van hoop, liefde en vriendschap. Ze brengt een moeilijk thema op een eenvoudige manier en wekt authentieke emoties op bij alle leeftijden.

Bettie Elias maakt ook vaak gebruik van tekeningen bij haar verhalen, waarvoor ze samenwerkt met illustratoren zoals Anne Westerduin en Greet Bosschaert. In 1994 laat ze zich voor het boek Jan en Jan inspireren door het verhaal van Jan Hoet. In een interview met Humo vertelt hij hoe als kleine jongen een ekster vindt en het boek wordt dan ook opgedragen aan de overleden kunstliefhebber.

De dagelijkse belevenissen van haar eigen kroost inspireren haar om te schrijven en door de eenvoudige taal en herkenbare emoties zijn haar boeken erg populair bij jonge lezers. Ze wordt dan ook meermaals bekroond voor haar werk en haar boeken zijn wereldwijd vertaald. 

 

Bekroningen

2009: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Hij of ik?
2000: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het kleine geheim van Pieter
1998: Boekenwelp voor Water van zout
1996: Boekenwelp voor Bang of boos
1995: Boekenwelp voor Jan en Jan
1992: Boekenwelp voor De meester is een schat
1992: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De meester is een schat

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Bettie Elias op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Dag van de Jonge Jury