Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Brian Doyle

   

Leven en werk

Brian Doyle (1935) was eerst leraar en daarna journalist voor hij begon te schrijven. Hoewel hij al vroeg wist dat verhalen zijn ding waren. Als twintiger schreef hij dan ook kortverhalen voor magazines. Pas later begon hij aan jeugdboeken. Ze werden een groot succes in Canada. Een terugkerend thema in zijn boeken is Canada tijdens de jaren'40 en '50. De omgeving speelt dan ook een heel belangrijke rol in zijn werk. Hij werd genomineerd voor de Hans Christian Andersen-prijs in 1998. Die heeft hij niet gewonnen, maar hij kreeg wel een Special Mention. In eigen land is zijn werk vaak bekroond.

“Schrijven om gepubliceerd te worden, leidt meestal tot een catastrofe bij mij. Ik moet schrijven voor een vriend of een familielid. Dat is de enige manier waarop ik kan werken. (Bron: Averbode.com)”

   

 

Bekroningen

2001: Boekenwelp voor Dikkie Zoetman tegen Canneloni

Bibliografie

Zwerver redt het kerstfeest / Roddy <exact>Doyle</exact> ; met tek. van <exact>Brian</exact> Ajhar Zwerver redt het kerstfeest Rover saves Christmas (Prometheus, cop. 2003)
De schaduw De schaduw Angel Square (Altiora, 2002)
De giechelbehandeling / Roddy <exact>Doyle</exact> ; met ill. van <exact>Brian</exact> Ajhar De giechelbehandeling The giggler treatment (Prometheus, 2002)
Dikkie Zoetman tegen Cannelloni Dikkie Zoetman tegen Cannelloni Spud in winter (Altiora, 2000)
Easy Avenue Easy Avenue (Groundwood, 1988)

Meer op bibliotheek.be