Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Carll Cneut

   

Leven

Carll Cneut groeit op in Geluwe, aan de Franse grens. Hij studeert Grafische Vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en gaat aan de slag in de communicatiesector. Nadat hij onverwacht een illustrator vervangt voor een tijdschriftopdracht komen er steeds nieuwe illustratieopdrachten binnen. Zo wordt hij omzeggens toevallig illustrator. Ondertussen is hij dat voltijds. Daarnaast is hij docent Illustratie aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) en geeft hij her en der workshops.

Carll Cneut woont in Gent. Mensen die hij vanuit zijn raam voorbij ziet wandelen belanden wel eens in zijn tekeningen.

“Ik projecteer in gedachten het verhaal op een witte muur en teken de kern na. Ik hef mijn hand niet op, de lijnen komen tot leven door de kleuren. "De kans om een geheel eigen universum te creëren tussen twee kaften vind ik het spannendste aan boekillustratie."”

   

Werk

Carll Cneut is één van de bekendste en meest bekroonde illustratoren van België. In 1996 maakt hij zijn debuut als prentenboekillustrator met Varkentjes van marsepein, een verhaal van Geert de Kockere, waarmee hij zeven boeken zal maken. Met Brigitte Minne maakt hij er twee: Heksenfee (1999) en Roodgeelzwart (2002).

Het eerste boek waarvoor hij zelf illustraties én tekst maakt is Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf in 2002 over een succesvolle maar ietwat ongelukkige circushond die op zoek gaat naar een lief. Dat boek verschijnt eerst in Engeland, net zoals Tien bolle biggetjes naar de maan (2011), met een tekst van Lindsay Lee Johnson, voor het eerst in de Verenigde Staten verschijnt. Voor Het geheim van de keel van de nachtegaal uit 2009, een herwerking van het bekende sprookje door Peter Verhelst, krijgt hij de prestigieuze Woutertje Pieterseprijs.

Met zijn illustraties wil Carll Cneut jonge lezers prikkelen. Daarom vult hij in zijn prenten niet alles voor de lezer in. Soms lijkt het alsof het blad zijn prenten afsnijdt, waardoor hij een wereld suggereert die veel groter is dan zijn illustratie. Vanuit zijn opleiding als vormgever hecht hij veel belang aan de bladindeling en voor de plaats en vorm van de tekst in het geheel. Verder heeft hij veel oog voor detail. Zijn figuren dragen bijvoorbeeld vaak rijke, gedetailleerde gewaden.

Aanvankelijk gebruikt Carll Cneut veel uitbundige kleuren. Geleidelijker aan worden ze aardser en soberder en ook donkerder en gaat hij spelen met licht en schaduw. Die evolutie zie je bijvoorbeeld mooi in zijn illustraties voor de hertaalde klassiekers door Ed Franck. In Hou van mij (2005, Davidsfonds) tekent hij abstracte figuren in felle kleuren, in Te veel verdriet voor één hart (2008, Davidsfonds) maakt hij portretten van de hoofdpersonages, in Verboden liefdes (2010, Davidsfonds) toont hij hen in donkere silhouetten.

Dat spel met licht en donker kenmerkt ook recenter werk als Nachten vol angstaanjagende schoonheid: griezelverhalen van Edgar Allan Poe (2010) en De blauwe vogel (2011), een bewerking van het gelijknamige toneelstuk van Maurice Maeterlinck in samenwerking met Do Van Ranst.

Het liefst werkt Carll Cneut met acrylverf: een techniek van de oude Vlaamse meesters die hem toelaat om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Toch probeert hij daar elk nieuw boek, afhankelijk van de sfeer van het verhaal, iets aan toe te voegen: pastel, wasco of inkt. Hij gaat heel doordacht te werk: hij denkt maanden na voor hij aan z'n tekentafel gaat zitten. In die voorbereidingstijd maakt hij enkel hele ruwe schetsen en talloze dummy's. 

Naast prentenboeken maakt hij ook illustraties voor The New York Times en wordt hij twee keer geselecteerd voor de prestigieuze Original Art tentoonstelling in New York. Zijn boeken zijn meer dan 170 keer vertaald en in 35 landen verschenen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Mexico, Brazilië, Japan, Korea, Australië en de VS.

 

Bekroningen

2015: Boekenpluim voor De Gouden Kooi
2010: Boekenpluim voor Fluit zoals je bent
2010: Zilveren Penseel voor Fluit zoals je bent
2009: Woutertje Pieterse Prijs voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2009: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2009: Boekenpluim voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
2007: Picturale-prijs
2004: Boekenpauw voor Mijnheer Ferdinand
2003: Zilveren Penseel voor Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf
2002: Boekenpluim voor Roodgeelzwartwit
2000: Boekenpauw voor Willy

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Carll Cneut op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Cutting Edge Awards
Kleine Cervantes voor 'Kelderkind'
ALMA-nominaties
Naar Montreuil
'In my Head'
De tien van De Standaard
Nederlandse nominaties Andersen Awards
Cutting Edge Awards
Kabinet i
Nominaties Boekenleeuw en -pauw
'De gouden kooi' bekroond
Boekenleeuw en Boekenpauw
ALMA voor PRAESA
Kans op de ALMA
Inzenden voor Ilustrarte 2016