Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Daniel Billiet

   

Leven

Daniël Billiet is de vierde van zes kinderen. Hij gaat naar een streng katholieke school, maar niet van harte. Na zijn studies begint hij zijn loopbaan als leraar Nederlands en Engels. Later focust hij zich op technieken om poëzie naar de klas te brengen. Daarover geeft hij nog steeds lezingen. Naast voltijds schrijver is Billiet ook docent creatief schrijven.

“Ik ben auteur, dichter, reiziger in de taal en daarbuiten...”

   

Werk

In 1974 debuteert Daniël Billiet met een dichtbundel voor volwassenen. Later richt hij zich op het schrijven van jeugdpoëzie, omdat hij vindt dat daar een groot tekort aan bestaat. In 1986 verschijnt Bananenschillen in jeans, zijn eerste gedichtenbundel voor twaalfplussers. Hij schrijft ook een jeugdroman en verschillende verhalen, hij werkt mee aan poëziepagina’s in diverse tijdschriften, organiseert poëziemanifestaties en stelt bloemlezingen samen. Hij zal uiteindelijk uitgroeien tot een van de belangrijkste Nederlandstalige jeugddichters.

Zijn eerste werk wordt als duister en hermetisch omschreven. Later werk is helderder en eenduidiger. Jongeren weten die openheid en directheid te smaken. Billiet schrijft niet zweverig, maar beschrijft het leven in al zijn verwarring en complexiteit. Zijn taalgebruik is origineel, zijn humor werkt relativerend. Na zijn reiservaringen in onder meer Nicaragua, Zuid-Afrika en Namibië wordt de toon in zijn gedichten harder en cynischer. Vaak terugkerende thema’s zijn ontwikkelingslanden, kinderrechten en oorlog.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Daniel Billiet op Boekenzoeker