Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Detty Verreydt

   

Leven en werk

Detty verreydt is opgegroeid in een groot, oud huis met een zolder vol boeken, waar ze de smaak van lezen goed te pakken kreeg. Eenmaal volwassen studeerde ze klassieke talen aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven. Daar leerde ze haar man kennen. In 1983 begon Detty Verreydt te schrijven; ze besprak zestig kinderboeken per jaar voor "De Boekenboot", een tijdschrift over kinder- en jeugdboeken. Twee jaar later verscheen haar eerste boek. Sindsdien is schrijven voor haar even noodzakelijk als eten en drinken. Ze heeft dan ook besloten er nooit meer mee op te houden. De grote doorbraak kwam er met "Later wil ik stuntman worden", een boek over een gezin uit de vierde wereld dat ze schreef in opdracht van Welzijnszorg. Voor dat boek kreeg ze in 1990 de Boekenleeuw. Detty verreydt schrijft over dingen die ze in haar gezin beleeft of over zaken die haar bezig houden. Ze schrijft zinvolle verhalen in een heldere taal met een positieve boodschap. Vriendschap vindt ze heel belangrijk, maar ze schrijft ook graag over familierelaties en maatschappelijke problemen.

“Ik ben herboren toen ik ontdekte dat schrijven voor mij een nieuwe manier van leven was, want als je schrijft moet je proberen te denken en te voelen zoals de personages uit je boeken. Op die manier leef ik tientallen levens.”

   

 

Bekroningen

1994: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De druïde van Kerleac
1992: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De kast van koning Leopold
1990: Boekenleeuw voor Later wil ik stuntman worden

Bibliografie

Niet welkom Niet welkom (Clavis, 2013)
Dromen van Koerdistan / <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ; ill. André Sollie Dromen van Koerdistan (Kok Educatief, 2005)
Argus en het flessenspook / <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ; met tek. van Tine Vercruysse Argus en het flessenspook (De Eenhoorn, 2002)
De baby uit de bloemkool : en waar kom jij vandaan ? / <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ; met tek. van Anne Westerduin De baby uit de bloemkool : en waar kom jij vandaan ? (Lannoo, 2002)
Wachten op Venusta / ill. Goele Dewanckel ; tekst <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> Wachten op Venusta (Averbode, 2002)
Argus / <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ; met tek. van Tine Vercruysse Argus (De Eenhoorn, 2001)
De kinderen van Pomelika / <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ; ill. Kris Nauwelaerts De kinderen van Pomelika (De Eenhoorn, 2000)
Hier harder slaan ! : een verhaal over pesten / M. Bisschop, D. <exact>Verreydt</exact> ; ill. Tine Vercruysse Hier harder slaan ! : een verhaal over pesten (Averbode, 2000)
Jan Smeerman / <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ; ill. Tine Vercruysse Jan Smeerman (De Eenhoorn, 2000)
De druïde van Kerleac De druïde van Kerleac (Bakermat, 1999)
Blijf bij mij wonen Blijf bij mij wonen (NCJ, 1999)
Floeze en Floris Floeze en Floris (Standaard, 1998)
Zonder papa Zonder papa (Averbode, 1998)
Vlaamse auteurs en illustrators voor de jeugd / red. <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> Vlaamse auteurs en illustrators voor de jeugd (Vereniging van Schrijvers voor de Jeugd, 1998)
Later wil ik stuntman worden / <exact>Verreydt</exact>, <exact>Detty</exact> ; ill. Westerduin, Anne Later wil ik stuntman worden (Bakermat, 1996)
Vier opa's en vijf oma's / <exact>Verreydt</exact>, <exact>Detty</exact> ; tek. Vercruysse, Tine Vier opa's en vijf oma's (Bakermat, 1996)
Staartendief / <exact>Verreydt</exact>, <exact>Detty</exact> ; tek. Vercruysse, Tine Staartendief (Bakermat, 1996)
Een bed van beton Een bed van beton (Bakermat, 1995)
Documap : Vlaamse auteurs en illustrators voor de jeugd / red. <exact>Detty</exact><exact>Verreydt</exact> ... [et al.] Documap : Vlaamse auteurs en illustrators voor de jeugd (Vereniging van Schrijvers voor de Jeugd, 1995-)
Später will ich Stuntman werden Später will ich Stuntman werden (Anrich, cop. 1994)

Meer op bibliotheek.be

Detty Verreydt op Boekenzoeker