Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Diane Broeckhoven

   

Leven

Na haar studies Voordracht en Nederlandse Letterkunde aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen begint Diane Broeckhoven als journalist bij De Standaard. Enkele jaren later gaat ze werken voor Libelle en Onkruid, twee tijdschriften waarvoor ze nog steeds freelance schrijft. Ook aan de weekendbijlage van Gazet van Antwerpen levert ze bijdragen.

Ze heeft 30 jaar in Nederland gewoond, maar woont sinds 2000 opnieuw in haar geboortestad Antwerpen. Diane Broeckhoven is moeder van 3 kinderen en grootmoeder van 6 kleinkinderen.

“Diane Broeckhoven schrijft graag voor jongeren, want "Zij staan open voor alles, ook voor de dingen waar ze misschien niet dagelijks mee in aanraking komen [...] bijvoorbeeld doodgaan, [...]. Ze zijn [...] nieuwsgieriger dan volwassenen."”

   

Werk

Diane Broeckhoven haalt haar inspiratie uit herkenbare situaties thuis, onderweg of op reis. Centraal in haar boeken staan emotionele kwetsbaarheid en de breekbare relatie tussen volwassenen en kinderen. Ze vertelt niet over grote avonturen, maar over heel gewone mensen in soms ongewone situaties. Daarbij wil ze vooral de gevoelens van die mensen belichten. In haar jeugdboeken stelt ze vaak op een indringende manier taboedoorbrekende thema’s op de voorgrond: de dood van een kind in Een dood vogeltje, aids in Kristalnacht, adoptie in Bruin zonder zon.

De boeken van Diane Broeckhoven kenmerken zich door een rustige, ingehouden stijl. De humor zorgt voor een relativerende toets. Journalistieke en poëtische passages wisselen elkaar af. De gevoelige, begrijpende, maar niet-sentimentele verteltoon in haar boeken, en de manier waarop ze haar karakters schetst, worden vaak geprezen.

In 1998 verschijnt haar eerste roman voor volwassenen, De buitenkant van Meneer Jules. De Duitse vertaling wordt een bestseller en zorgt voor een internationale doorbraak. Van het boek worden een theaterstuk en film gemaakt. Sindsdien legt ze zich vooral toe op literatuur voor volwassenen.

 

Bekroningen

1997: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Kristalnacht
1994: Boekenleeuw voor Bruin zonder zon
1987: Boekenleeuw voor Een dood vogeltje

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Diane Broeckhoven op Boekenzoeker