Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Dick Bruna

   

Leven

Dick Bruna is al tekenaar sinds zijn kinderjaren. Tijdens de oorlog moet hij 2 jaar lang met zijn familie onderduiken in Loosdrecht. Na de oorlog wordt hij door zijn vader aangeduid om de uitgeverij A.W. Bruna & Zoon op te volgen. Als voorbereiding hierop reist Bruna naar Londen en Parijs, waar hij de tekenmicrobe te pakken krijgt. Terug in Nederland begint hij als tekenaar, en niet als uitgever, bij de uitgeverij van zijn familie. Hij zal er ruim 2000 boekomslagen ontwerpen voor de bekende Zwarte Beertjes-pocketreeks.

In 1955 trouwt hij met Irene de Jongh, met wie hij 2 zonen en 1 dochter krijgt. Het pluchen speelgoedkonijn van zijn zonen inspireert Bruna voor zijn eerste verhaal over nijntje.

“Ik weet sowieso niet of ik een kunstenaar ben. Mijn spullen hangen weliswaar in musea maar in feite zijn mijn prenten eenvoudige pictogrammen, echt werk van een grafisch ontwerper. Ik ben ook een georganiseerd mens, misschien wel meer een ambachtsman dan kunstenaar.”

   

Werk

Illustraties van Dick Bruna herken je meteen. De stijl, de kleuren. Geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan herleidt hij mensen, dingen en dieren tot hun basisvormen en -kleuren. Hij tekent geen perspectief. Typisch is ook het contour, de dikke zwarte lijn die alles omgeeft. Vergis je niet, Dick Bruna doet het allemaal met de hand. Meestal doet hij een dag over één illustratie.

Zijn hoofdfiguren zijn kleine dieren zoals het wereldberoemde kleuterkonijn nijntje of snuffie de hond – zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft. Ze kijken je altijd recht en vriendelijk aan en maken gewone, alledaagse dingen mee. Emoties worden duidelijk en eenvoudig weergegeven. Door die vormen en gebeurtenissen worden zijn figuren heel helder en herkenbaar voor iedereen, wat misschien een verklaring is voor zijn groot, internationaal succes. Zijn werk heeft hem wereldberoemd gemaakt. Wereldwijd zijn tachtig miljoen boeken van hem over de toonbank gegaan.

Sinds 2006 heeft nijntje een eigen museum, het dick brunahuis. Daarin is de Bruna-collectie ondergebracht. Die bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiches.

 

Bekroningen

1997: Zilveren Griffel voor Lieve oma Pluis
1996: Zilveren Penseel voor Nijntje in de tent
1990: Gouden Penseel voor Boris Beer

Bibliografie

Het spook Nijntje Het spook Nijntje (Mercis Publishing, 2017)
Nijntje en het zomerfeest / tekst en illustraties gebaseerd op het werk van <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> Nijntje en het zomerfeest (Mercis Publishing, 2017)
Nijntje maakt een zandkasteel / tekst en illustraties gebaseerd op het werk van <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> Nijntje maakt een zandkasteel (Mercis Publishing, 2017)
Nijntje gaat kamperen / tekst en ill. gebaseerd op het werk van <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> Nijntje gaat kamperen (Mercis Publishing, 2017)
Wat beweegt daar, Nijntje? Wat beweegt daar, Nijntje? (Mercis Publishing, © 2017)
Nijntje in de bibliotheek / tekst en illustraties gebaseerd op het werk van <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> Nijntje in de bibliotheek (Mercis Publishing, © 2017)
Nijntje en de onweersbui : tekst en ill. gebaseerd op het werk van <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> Nijntje en de onweersbui : tekst en ill. gebaseerd op het werk van DickBruna (Mercis Publishing, 2017)
Oma's perentaart / tekst en ill. gebaseerd op het werk van <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> Oma's perentaart (Mercis Publishing, 2017)
Nijntjes eerste telboek : Engels-Nederlands Nijntjes eerste telboek : Engels-Nederlands (Mercis, © 2016)
Nijntjes eerste woordenboek : Engels-Nederlands Nijntjes eerste woordenboek : Engels-Nederlands (Mercis, © 2016)
De brief van Nijntje / illustraties en tekst <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> De brief van Nijntje (Mercis Publishing, 2016)
Opa en oma pluis Opa en oma pluis (Mercis, 2016)
Nijntje in de tent Nijntje in de tent (Mercis Publishing, 2016)
Nijntje zingt voor sinterklaas Nijntje zingt voor sinterklaas (Mercis Publishing, 2016)
Nijntje en oom vliegenier Nijntje en oom vliegenier (Rubinstein, 2016)
Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes / Jet Boeke, Burny Bos, <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact> ... [e.a.] ; met ill. van Georgien Overwater, Dagmar Stam, Rick de Haas ... [e.a.] Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes (Leopold, 2016)
Nijntje aanwijsboek Nijntje aanwijsboek (Mercis Publishing, 2016)
Nijntje oefent moeilijke woorden Nijntje oefent moeilijke woorden (Mercis Publishing, © 2016)
Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar / samengesteld door Marie Lotte Hagen ; verhalen van Jet Boeke, <exact>Dick</exact><exact>Bruna</exact>, Marianne Busser & Ron Schröder [e.a.] Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar (Uitgeverij Ploegsma, © 2016)
Nijntjes avonturen groot en klein Nijntjes avonturen groot en klein Miffy and friends (Rubinstein, 2016)

Meer op bibliotheek.be

Nieuwsberichten

Bruna definitief gestopt
'De verbeelders'
Wordt verwacht: nijntje-museum