Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Dick Bruna

   

Leven

Dick Bruna is al tekenaar sinds zijn kinderjaren. Tijdens de oorlog moet hij 2 jaar lang met zijn familie onderduiken in Loosdrecht. Na de oorlog wordt hij door zijn vader aangeduid om de uitgeverij A.W. Bruna & Zoon op te volgen. Als voorbereiding hierop reist Bruna naar Londen en Parijs, waar hij de tekenmicrobe te pakken krijgt. Terug in Nederland begint hij als tekenaar, en niet als uitgever, bij de uitgeverij van zijn familie. Hij zal er ruim 2000 boekomslagen ontwerpen voor de bekende Zwarte Beertjes-pocketreeks.

In 1955 trouwt hij met Irene de Jongh, met wie hij 2 zonen en 1 dochter krijgt. Het pluchen speelgoedkonijn van zijn zonen inspireert Bruna voor zijn eerste verhaal over nijntje.

“Ik weet sowieso niet of ik een kunstenaar ben. Mijn spullen hangen weliswaar in musea maar in feite zijn mijn prenten eenvoudige pictogrammen, echt werk van een grafisch ontwerper. Ik ben ook een georganiseerd mens, misschien wel meer een ambachtsman dan kunstenaar.”

   

Werk

Illustraties van Dick Bruna herken je meteen. De stijl, de kleuren. Geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan herleidt hij mensen, dingen en dieren tot hun basisvormen en -kleuren. Hij tekent geen perspectief. Typisch is ook het contour, de dikke zwarte lijn die alles omgeeft. Vergis je niet, Dick Bruna doet het allemaal met de hand. Meestal doet hij een dag over één illustratie.

Zijn hoofdfiguren zijn kleine dieren zoals het wereldberoemde kleuterkonijn nijntje of snuffie de hond – zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft. Ze kijken je altijd recht en vriendelijk aan en maken gewone, alledaagse dingen mee. Emoties worden duidelijk en eenvoudig weergegeven. Door die vormen en gebeurtenissen worden zijn figuren heel helder en herkenbaar voor iedereen, wat misschien een verklaring is voor zijn groot, internationaal succes. Zijn werk heeft hem wereldberoemd gemaakt. Wereldwijd zijn tachtig miljoen boeken van hem over de toonbank gegaan.

Sinds 2006 heeft nijntje een eigen museum, het dick brunahuis. Daarin is de Bruna-collectie ondergebracht. Die bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiches.

 

Bekroningen

1997: Zilveren Griffel voor Lieve oma Pluis
1996: Zilveren Penseel voor Nijntje in de tent
1990: Gouden Penseel voor Boris Beer

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Dick Bruna op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Bruna definitief gestopt
'De verbeelders'
Wordt verwacht: nijntje-museum