Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Dirk Bracke

   

Leven

Dirk Bracke volgt een opleiding Handel in Sint-Niklaas en is postbode voor hij voltijds gaat schrijven. Hij heeft twee zonen en woont met zijn vrouw in Stekene. Hij is het meest bezig met schrijven, maar houdt ook van voetbal, volleybal, joggen en stevige rockmuziek. Op zondagmiddag gaat hij graag naar het dorpscafé om over alles behalve boeken te praten.

“Hoe meer ik echter ontdekte over dit probleem, hoe moeilijker het voor mij werd om er over te schrijven. Tenslotte zocht ik succes op de ellende van die kinderen. Ik mag niet zeggen dat ik gewetensproblemen had, maar het zat me toch niet echt lekker. Maar mensen die zich voor deze zaken inzetten, zagen dat helemaal anders. Zij vonden dat zo'n boek toch wel wat kon losmaken, dat het een middel was om de problemen uit het onbekende, uit het obscure te halen en op een vlot leesbare manier toch bij de jonge mensen te brengen. (Over het ontstaan van "Blauw is bitter")”

   

Werk

Eind jaren 1980 wil Dirk Bracke ‘iets doen’ met zijn interesse voor geschiedenis en prehistorie. Hij stuurt een verhaal in over neanderthalers voor de John Flanderswedstrijd. Die wint hij niet, maar hij begint wel Vlaamse Filmpjes te schrijven, meteen de start van zijn carrière als auteur. Hij debuteert in 1993 met Steen, een verhaal over een jonge jager die in de ijstijd leeft. Later, in 2003, verschijnt een herwerkte versie: Vuurmeisje.

Zijn tweede boek, Blauw is bitter (1994) kondigt de maatschappelijke thema’s aan die de boeken van Dirk Bracke typeren. Hij wil jonge lezers door de ogen laten kijken van jongeren die heel anders leven en met heel andere dingen bezig zijn. Die aanpak werkt: Dirk Bracke is één van de populairste Vlaamse jeugdauteurs, zijn boeken zijn meermaals vertaald.

Sommige boeken spelen zich dichtbij het bed van zijn lezers af, andere ver weg. Hij schrijft onder meer over incest (Straks doet het geen pijn meer), aids (Het uur nul), autisme (Een lege brug), jeugdbendes (Black), homoseksualiteit (Zij en haar), tienermoeders (Over tijd), straatkinderen (Een vlieg op de muur) en kindsoldaten (Als de olifanten vechten). Voor de afwisseling schrijft hij nu en dan ook een historisch boek, of een grappig verhaal (zoals Sjoekel).

De verhalen van Dirk Bracke zijn hard en realistisch, maar ook spannend en meeslepend. Hij pakt heftige thema’s onverbloemd aan in goed gedocumenteerde verhalen. Aan zijn boeken gaat heel wat opzoekingswerk vooraf, zodat je in zijn verhalen tegelijk een heleboel informatie krijgt. Dirk Bracke maakt er overigens een punt van om zijn boeken te laten eindigen met een positief gevoel.

Het engelenhuis (over drugs en prostitutie) is in 2010 verfilmd als Bo.

 

Bekroningen

2003: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Straks doet het geen pijn meer
1998: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het uur nul
1996: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Een vlieg op de muur

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Dirk Bracke op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Toast Literair
'Black' en 'Back' verfilmd
Kinderboekendag