Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Dirk Nielandt

   

Leven

Dirk Nielandt studeerde journalistiek en marketing. Nadien maakte hij als freelance journalist stukken voor onder meer Humo en De Morgen en bedacht verhalen voor strips. Al snel bleek televisie zijn ding. Hij schreef al veel scenario's voor televisie (o.a. Witse, Spring en De 5e boog) en bedacht verschillende formats voor televisieprogramma's. Hij heeft heel wat reportages gemaakt, ook voor Nederlandse zenders.

“"Kinderen kiezen voor een verhaal dat hen emotioneel raakt. Dat doen ze spontaan en eerlijk. Een kinderjury is daarom naast prijzen die meer oog hebben voor de literaire kwaliteiten van een werk onmisbaar in het schone en bonte landschap der letteren." ”

   

Werk

Aangemoedigd door Pipi Langkous debuteerde Dirk Nielandt als jeugdauteur in 1995 met Traan, een prettig gestoord verhaal over een jongetje dat in een vrouwengevangenis wordt geboren en de wereld intrekt.

Sinds zijn debuut staan er heel wat jeugdboeken op zijn naam. Kommer en kwel-verhalen zijn niet aan hem besteed. Dirk Nielandt kiest eerder voor humor en absurditeit als invalshoek. Vaak staan in zijn boeken communicatie, relaties en de plaats van de personages in de wereld centraal. Voor prentenboeken werkt hij vaak samen met Marjolein Pottie. Hij maakte ook verscheidene zoekboeken voor jonge kinderen.

Zijn eerste jeugdroman De beginneling heeft een opvallend andere toon: realistischer, met meer aandacht voor emoties.

 

Bekroningen

2013: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Fred en de wolk
2012: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Ridder Muis
2010: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Dievenschool op vrije voeten
1999: Boekenwelp voor Wie

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Dirk Nielandt op Boekenzoeker