Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Do van Ranst

   

Leven

Do van Ranst, de helft van een tweeling, wordt geboren in Dendermonde en groeit op in Hamme. School vindt hij saai, op de schoolbanken verzint hij eindeloos verhalen waarin hij meestal zelf de hoofdrol speelt. Hij volgt een opleiding Publiciteit en werkt even als etalagist voor hij voltijds schrijver wordt. Inspiratie haalt hij uit muziek (jazz en Joni Mitchell) en uit films (als As good as it gets en Notting Hill).

Do houdt van toneel: hij speelt, maar schrijft en regisseert ook stukken voor KinderkunstVEEG! (een kindertheatergroep) en OverstekendWild (een jongerentheatergroep). Hij heeft twee zonen, Flor en Marcel.

“,,Boeken lezen helpt je te fantaseren. Wanneer je naar een film kijkt, is alles al voor jou ingevuld, maar wanneer je een boek leest, is er nog zoveel ruimte over om zelf dingen te gaan verzinnen. Ik ben zelf een schrijver die nog heel veel aan de lezer overlaat. Ik hou enorm van open eindes. Lezen opent nieuwe werelden en daarom zouden alle kinderen moeten lezen."”

   

Werk

Do van Ranst debuteert jong – hij is 25 – met Boomhuttentijd in 1999, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Ook in zijn latere boeken komen vaak ernstige thema’s aan bod: de dood in Mijn bed is een boot (2001), een gedwongen huwelijk in Ravenhaar (2005), seksualiteit en zelfmoord in Mijn vader zegt dat we leven redden (2004) en eenoudergezinnen in Moeders zijn gevaarlijk met messen (2008).

De reeks over Dina, waarin het hoofdpersonage net als de auteur dol is op toneel, is dan weer een vrolijke chicklitachtige tegenhanger voor het zwaardere werk. In de reeks verschijnen onder meer: Zeven zinnen en een zoen, Een pruik en paarse lippen, Hoge hakken en een hoed en Lieve lachjes en een leugen.

Sfeer en structuur zijn belangrijk in de verhalen van Do van Ranst. Hij focust op zijn personages, hun karakter, hun omgeving en hun belevenissen. Met veel gevoel voor detail en met sprekende, levendige dialogen brengt hij hen tot leven – de invloed van zijn theaterwerk wellicht. Zijn stijl is vaak sober, poëtisch en filmisch.

Het is dus niet helemaal onverwacht dat Mijn vader zegt dat wij levens redden (2004, Davidsfonds/Infodok) verfilmd wordt. Het vrij bizarre verhaal speelt in een ongewoon decor: een huis in een bocht van een doodlopende weg waar om de haverklap een auto de gevel ramt. De film komt vermoedelijk uit in 2013, onder de titel Supernova.

De boeken van Do van Ranst zijn onder meer vertaald in het Duits en het Zweeds.

 

Bekroningen

2009: Boekenwelp voor Moeders zijn gevaarlijk met messen
2008: Knokke-Heist Beste Jeugdboek voor Moeders zijn gevaarlijk met messen
2007: Boekenwelp voor Dun
2006: Boekenwelp voor Ravenhaar
2004: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Mijn hondenjongen
2004: Knokke-Heist Beste Jeugdboek voor Mijn vader zegt dat wij levens redden

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Do van Ranst op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Kleine Cervantes voor Ule