Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Edward van de Vendel

   

Leven

Edward van de Vendel groeit op als oudste van drie kinderen in een onderwijzersfamilie. Zijn vader is schooldirecteur van een basisschool, zijn moeder kleuterleidster. Zelf wordt hij leraar in het basisonderwijs. In 1992 richt hij samen met anderen een eigen basisschool op, waar muziek een belangrijk vak is. Hij is er vier jaar directeur. Daarna gaat hij weer zelf lesgeven op een kleine school. Sinds 2001 is hij voltijds schrijver. Hij woont in Rotterdam.

“Thuis had ik een zwarte typemachine. Hij stond op een bureautje op de overloop. De overloop bevond zich tussen twee trappen, halverwege hoog en laag, halverwege boven en beneden. Daar zat ik graag. Ik typte lijstjes. Voetbalclubs. Wilde dieren. Verre landen. Beroemde mensen (`Mam, is Doris Day ook erg beroemd?')”

   

Werk

Al op de middelbare school is Edward van de Vendel bezig met cabaret en liedjes schrijven. Wanneer hij in contact komt met jeugdpoëzie gaat hij zelf gedichten voor kinderen schrijven, die gepubliceerd worden in de jeugdbijlage van Vrij Nederland. In 1996 verschijnt zijn eerste bundel Betrap me. Na nog een dichtbundel (Bijna alle sleutels) en een episch gedicht (Gijsbrecht, een bewerking van de Gysbreght van Vondel) verschijnt in 1999 zijn eerste jeugdroman. In De dagen van de bluegrassliefde staat de relatie tussen twee jongens en de acceptatie van hun liefde centraal.

Edward van de Vendel is een bijzonder veelzijdig auteur. Hij schrijft gedichten voor kinderen (de Superguppie-bundels waarmee hij grote bekendheid verwerft) en jongeren (Chatbox: de gedichten van Tycho Zeling), stripgedichten (Opa laat zijn tenen zien en Draken met stekkers, allebei met tekeningen van Floor de Goede), informatieve boeken (Stem op de okapi!), prentenboeken (De duif die niet kon duiken), boeken voor eerste lezers (Pup en Kit), kinderboeken (Toen kwam Sam) en jeugdromans (De gelukvinder), en stelde een aantal poëziebundels samen (Zeg gauw iets spijkerhards: nieuwe gedichten, nieuwe dichters).

Hij vertaalt en bewerkt ook buitenlandse titels, bijvoorbeeld Geheim dagboek van Klein Duimpje (oorspronkelijk van Philippe Lechermeier) of Peter en Banjo (een kartonboekje van Suzanne Rotraut Berner). Edward van de Vendel werkt graag samen met beginnende illustratoren, bijvoorbeeld met Sebastiaan Van Doninck in Lied voor een girafje in 2004 of recenter, in 2012, met Mattias De Leeuw in Dertien rennende hertjes. Zijn doelpubliek omvatten net zo goed veellezers als aarzelende lezers. Voor die laatste groep schrijft hij De Hamburger Files.

Op zoek naar meer engagement in de jeugdliteratuur, is hij de initiatiefnemer van de Slash-serie. In die reeks schrijft een bekend auteur samen met een jongere een boek over diens levensverhaal. In 2008 schrijft hij daarvoor met Anoush Elman het eerste deel: De gelukvinder. De gelukvinder vertelt het verhaal van een Afghaanse vluchteling in Nederland en wordt ook voor volwassenen uitgegeven.

Die coachende rol neemt hij ook op in het ABCyourself-project. Op de bijbehorende website – www.abcyourself.nl – schrijven zes getalenteerde jonge schrijvers een ABC-blog bij elkaar. Elk blogstuk heeft het over een onderwerp uit hun dagelijkse leven. Edward van de Vendel begeleidt hen.

Zowel in zijn poëzie als zijn jeugdromans haalt Edward van de Vendel geregeld thema’s aan als jezelf zoeken, groeipijnen, je bewust worden van je omgeving. Hij schrijft in een zuivere, heldere en eigentijdse taal, met veel treffende en moderne beelden en verrassende vergelijkingen.

De boeken van Edward van de Vendel zijn vaak bekroond en vertaald naar onder meer het Frans, Duits en Italiaans. Naast schrijven, vertaalt hij ook uit onder meer het Frans, Duits en Engels.

 

Bekroningen

2016: Gouden Lijst voor Oliver
2014: Kinderpoëzieprijs voor Ik juich voor jou
2012: Zilveren Griffel voor Toen kwam Sam
2012: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Sofie en de pinguïns
2012: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Zoen me tot ik spin
2011: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Draken met stekkers
2011: Zilveren Griffel voor Hoera voor Superguppie!
2010: Zilveren Griffel voor Fluit zoals je bent
2010: Jenny Smelik-IBBY prijs voor De gelukvinder
2010: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Ajax wint altijd
2009: Zilveren Griffel voor Opa laat zijn tenen zien
2008: Zilveren Griffel voor Eén miljoen vlinders
2008: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Kleinvader
2007: Zoenen (Gouden Zoen) voor Ons derde lichaam 
2004: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Rood rood Roodkapje
2004: Woutertje Pieterse Prijs voor Superguppie 
2004: Zilveren Griffel voor Superguppie
2001: Zilveren Griffel voor Dom konijn
2000: Zoenen (Gouden Zoen) voor De dagen van de bluegrassliefde
1999: Zoenen (Gouden Zoen) voor Gijsbrecht

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Edward van de Vendel op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Feest KJV
Nieuwe Kinderpoëzieprijs
Boekenleeuw en Boekenpauw
Annie M.G. Schmidt-lezing 2014
Kinderpoëzieprijs uitgereikt
Gouden Penseel en Gulden Palet voor nieuwkomers
Prix Sorcières 2015
Shortlists Jugendliteraturpreis
Leespluim voor Doei!
Winnaars Kinder- en Jeugdjury
Winnaars Kinder- en Jeugdjury
Raadgedicht van start