Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Els Beerten

   

Leven

Els Beerten groeit op in het Limburgse Koersel. Als kleuter houdt ze erg van de verhalen, liedjes, de poppenkast en het toneelspelen op school. En ze houdt van de juf: dat wil ze later zelf ook worden. Of zangeres of actrice. Aan auteur worden denkt ze niet, al is schrijven van jongs af aan een evidentie. Ze maakt scenario’s voor toneelstukken die ze met de kinderen in de buurt opvoert, schrijft gedichten en vertelt haar omgeving de wildste verhalen. Schrijven is voor haar iets als ‘van bloemen houden’ of ‘gek zijn op dansen en zingen’. Schrijver word je dus niet, je bént het gewoon.

Na de middelbare school studeert ze Nederlands en Engels en volgt ze een lerarenopleiding in Leuven. Daarna gaat ze nog twee jaar naar de Toneelacademie in Maastricht. Tussen 1976 en 1984 schrijft ze verhalen en gedichten voor het jongerentijdschrift TOP (Averbode). Sinds 1985 geeft ze Engels, Nederlands en creatief schrijven aan het Sint-Jozefscollege van Aarschot.
 

“Ik schrijf wat eruit moet. Het is mijn manier om de wereld te pakken te krijgen. Ik lees wat ik schrijf en denk: ‘Aha. Zo zit dat dus met mij.’ Ik kan er zo van genieten als het er precies staat zoals ik het aanvoel. Toch wel even god zijn (en de korte illusie dat de wereld er even beter van zal worden).”

   

Werk

Het eerste boek van Els Beerten, Scènes, verschijnt in 1987 en speelt zich af op een toneelschool. In 2003 valt ze op met Lopen voor je leven: een aangrijpend verhaal met een knappe romanstructuur over jong zijn, vriendschap, liefde, sport en dood. Allemaal willen we de hemel uit 2008 geeft een indringend beeld van de laatste oorlogsjaren en de jaren daarna. De roman wordt meerdere malen bekroond en vertaald.

Inspiratie voor haar kinderboeken en jeugdromans haalt ze graag in haar eigen omgeving. In haar boeken voor jonge kinderen moeten de hoofdpersonages vaak belangrijke keuzes maken en hun angsten overwinnen. In haar boeken voor jongeren volgt ze personages terwijl ze opgroeien en hun eigen identiteit ontdekken. Ze heeft daarbij veel oog voor de relaties tussen de personages. Belangrijke thema’s in haar werk zijn geborgenheid, vertrouwen en eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen.

Met de jaren is haar stijl soberder geworden. Ze is telkens op zoek naar een beter, juister taalgebruik en zuiverder beelden. Dat is een oefening in geduld, zegt ze zelf.
 

 

Bekroningen

2013: Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur voor Allemaal willen we de hemel
2011: Lavki-prijs voor Allemaal willen we de hemel
2009: Nienke van Hichtum-prijs voor Allemaal willen we de hemel
2009: Boekenleeuw voor Allemaal willen we de hemel
2009: Gouden Lijst voor Allemaal willen we de hemel
2009: De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor Allemaal willen we de hemel
2005: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Lopen voor je leven
2005: Kleine Cervantes voor Lopen voor je leven
2004: Zoenen (Gouden Zoen) voor Lopen voor je leven
1992: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Mijn tweede solo

Bibliografie

Allemaal willen we de hemel Allemaal willen we de hemel (Querido, 2015)
Nous voulons tous le paradis Nous voulons tous le paradis (La Joie de lire, 2015)
Eén mens is genoeg Eén mens is genoeg (Querido, 2014)
Lopen voor je leven Lopen voor je leven (Querido, 2013)
Vers bloed : jonge auteurs en illustratoren / omslagill. en coord. ill. Goele Dewanckel ; naw. en coord. auteurs <exact>Els</exact><exact>Beerten</exact> ... [et al.] Vers bloed : jonge auteurs en illustratoren (Afijn, 2005)
Vingeroefeningen : tips van schrijvers voor schrijvers / <exact>Els</exact><exact>Beerten</exact>, Daniel Billiet, Kolet Janssen... [et al] ; foto's Koen Broos ...[et al.] Vingeroefeningen : tips van schrijvers voor schrijvers (Afijn, 2003)
Wij wonen overal en nergens : fragmentenbundel voor het vierde en vijfde leerjaar / <exact>Els</exact><exact>Beerten</exact>, Lydia Rood, Ted van Lieshout ... [et al.] ; samengest. door Joeri Brands ... [et al.] Wij wonen overal en nergens : fragmentenbundel voor het vierde en vijfde leerjaar (Villa Kakelbont /NCJ, 2002)
Teranga welkom / <exact>Els</exact><exact>Beerten</exact> ; tek. van Ann de Bode Teranga welkom (Zwijsen-Infoboek, 2001)
In het donker is het veilig In het donker is het veilig (Querido, 1998)
Zoveel te zien, zoveel te horen Zoveel te zien, zoveel te horen (Davidsfonds, 1995)
Voorbij de blauwe lucht Voorbij de blauwe lucht (Davidsfonds, 1994)
Grote kleine broer Grote kleine broer (Davidsfonds, 1993)
Simon Simon (Davidsfonds, 1993)
Wat een stomme meester ! / <exact>Beerten</exact>, <exact>Els</exact> ; tek. van Juchtmans, Danny Wat een stomme meester ! (Zwijsen, 1992)
Mijn tweede solo / <exact>Beerten</exact>, <exact>Els</exact> ; tek. van Van Oorschot, Joyce Mijn tweede solo (Zwijsen, 1990)
Ein Goldfisch Wär' mir lieber / <exact>Beerten</exact>, <exact>Els</exact> ; ill. door Panowsky, Charlotte Ein Goldfisch Wär' mir lieber (Arena, 1990)
Mijn hoofd zit te vol / <exact>Beerten</exact>, <exact>Els</exact> ; ill. Vervaeke, Geert Mijn hoofd zit te vol (Infodok, 1989)
Een schat onder de vlag Een schat onder de vlag (Zwijsen, 1989)
Een buik om in te kruipen / <exact>Beerten</exact>, <exact>Els</exact> ; tek. Aertssen, Kristien Een buik om in te kruipen (Davidsfonds, 1988)
Twee kastelen / <exact>Beerten</exact>, <exact>Els</exact> ; tek. De Becker, Paul Twee kastelen (Infodok, 1987)

Meer op bibliotheek.be

Els Beerten op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Toast Literair
Longlist Found in Translation
Boe(n)k!
Tiktaalik
De tien van De Standaard
Kinderboekendag
Beerten houdt Schmidt-lezing
Kaarten Schmidt-lezing
Verhalenwedstrijd Vlaamse Filmpjes
Nominaties Boekenleeuw en -pauw
Found in Translation
Boekenleeuw en Boekenpauw
Annie vieren