Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Elvis Peeters

   

Leven

Elvis Peeters werd geboren onder de naam Jos Verlooy. In 1982 startte hij zijn muzikale carrière met de Nederlandstalige punkgroep ‘Aroma di Amore’. De band haalt de finale van Humo’s Rock Rally, maar kan niet zegevieren. Desondanks oogsten ze wel succes en produceren ze bijna tien cd’s met deze naam. Peeters schreef zelf de teksten die bij de muziek horen.

Peeters is sinds zijn kinderjaren fervent lezer. Hij wisselde de boeken van Tonke Dragt met die van Godfried Bomans of met de strips van Marc Sleen over ‘Nero’. Hij woont met zijn gezin op het platteland en heeft een serre waar hij eigen groenten kweekt.


Werk

Elvis Peeters begon zijn literaire carrière op het einde van de jaren zeventig jaren als uitgever en redacteur van het punkfanzine 'Dus'. Op vraag van de Antwerpse Monty schreef Peeters Vier Mannen, dat in 1994 door Bebuquin werd uitgegeven. In 1990 haalde zijn monoloog Het uur van de aap de planken. Sindsdien heeft hij heel wat teksten voor toneel en opera geschreven.

Dat hij vroeger nog zanger geweest is, merk je op voorleesavonden waarop hij altijd kiest voor een combinatie van woord en muziek. Op het einde van de jaren negentig zagen enkele verhalenbundels (waaronder Brancusi) en de roman Spa, met coauteur Nicole van Bael, het licht. Peeters’ derde roman, WIJ, verscheen in 2009 en deed heel wat stof oplaaien.

Zijn eerste kinderboek Meneer Papier gaat uit wandelen, werd in 2002 meteen bekroond met de Boekenpauw. Dit boek vormde het eerste verhaal over Meneer Papier. Peeters schreef het voor zijn zoontje als verhaal voor het slapengaan. Intussen verschenen en nog meer titels over dit personage. Gerda Dendooven illustreerde zijn verhalen met collages. Samen met haar maakte hij ook het prentenboek Rennen, dat van de jury van de Woutertje Pieterse 2014 een eervolle vermelding krijgt: "Rennen is een van de mooiste voorleesboeken van het jaar, een compleet prentenboek dat op alle vlakken overtuigt. Door het gebrek aan plot gaat de aandacht maximaal naar de taal, en die spettert van het blad. De denderende tekst van Elvis Peeters schreeuwt om hardop voorgelezen te worden en de meeslepende cadans van rennende dieren luid te laten klinken."

 

Bekroningen

2009: Zilveren Griffel voor Meneer Papier en zijn meisje

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Elvis Peeters op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Woutertje Pieterse Prijs voor Marjolijn Hof
White Ravens 2014