Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Erika Cotteleer

   

Leven

Als kleuter houdt Erika Cotteleer al van ‘schilderijen’ maken. Na haar opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en een vervolgopleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen weet ze zeker dat ze van illustreren haar beroep wil maken. Midden jaren negentig verwerft ze zich een stevige positie in de Vlaamse prentenboekenwereld.

Daarnaast geeft ze les, zowel algemene beeldende vorming aan kinderen en jongeren, als grafische vormgeving aan volwassenen.

“Als ik illustreer wil ik fout denken. Niet vanzelfsprekend dingen doen omdat anderen dat zo verwachten, maar op tijd stoppen en ‘halt’ roepen tegen mijn borstel en acryl. Ik stop dan bijvoorbeeld met het schilderen van een arm of een been, omdat ik dat esthetisch gezien veel interessanter vind, terwijl ik eigenlijk weet dat die arm of dat been zouden moeten doorlopen. Afwijken van het gangbare is voor mij een vorm van humor.”

   

Werk

In 1997 debuteert Erika Cotteleer met De lange gele vlechten, een pijnlijk verhaal over de jonge Bo die stikjaloers is op Pipa’s vlechten. Dat boek met robuuste prenten, zwarte lijnen en felle kleuren, zet meteen de toon voor haar verder werk waarin ze zich weinig aantrekt van gangbare normen in kinder- en jeugdboeken. Zo zijn haar tekeningen vaak ruw en onaf, veeleer hard en zelden lief, en gebruikt ze minder voor de hand liggende kleuren als gifgroen, zwart of grijs.

Dat geldt ook voor haar baby- en peuterboekjes als In Mmmm, Zzzz en Oooo (alle drie uit 2008), waar ze naar eigen zeggen “naar kleuren grijpt die het zoeterige direct uitsluiten” en waarin ze, zo merkt recensent Vanessa Joosen in Leeswelp op, gedurfde perspectieven introduceert: “niet alleen frontale afbeeldingen, maar ook afgesneden beelden, met weinig afgelijnde vormen.”

Terwijl ze voor de allerjongsten wel vasthoudt aan een conventioneler en herkenbaarder verhaal, sluit ze voor oudere kleuters ook wat inhoud betreft geen compromissen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Gloria uit 2006, een boek over pesten. Daarover merkt Jen de Groeve in De Leeswolf op: “Waar je als opvoeder een verzoenend gebaar zou wensen, iets waar de kinderen een voorbeeld kunnen aan nemen, nietwaar, toont Cotteleer je kinderen gewoon zoals ze zijn. Grootmoedig en kleinmenselijk tegelijk, gemeen en ook bang, kwetsbaar en bereid om te krenken.”

Naar eigen zeggen focust het vroeger werk vooral op het grafische. Latere illustraties, die ze maakt na experimenten met sferen, fragmenten of technieken in haar vrij werk, zijn figuratiever en vrijer. Ze maakt collages met beelden uit bijvoorbeeld oude kinderboeken die ze overschildert en verknipt. Cotteleer werkt graag met acrylverf, plakkaatverf, houtskool, viltstiften, kleurpotloden, krijt en Oost-Indische inkt. Verf vormt altijd haar uitgangspunt. Marita Vermeulen omschrijft haar opmerkelijke stijl als volgt: “Haar illustraties zijn even naïef als complex en het is telkens een plezier om ze te ontcijferen.”

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Erika Cotteleer op Boekenzoeker