Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Evelien de Vlieger

   

Leven

Evelien de Vlieger studeert Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkt twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen. Evelien de Vlieger woont met haar man en zonen in een huis vol boeken in Zwijnaarde.

“Mijn belangrijkste eigenschap is dat ik twijfel.”

   

Werk

Evelien de Vlieger debuteert in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgen andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begint ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maken het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet wint maar wel wordt uitgegeven. Sindsdien schrijft Evelien de Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers en jeugdromans.

Evelien de Vlieger schrijft vooral realistische verhalen die in het hier en nu spelen. Zo is Mijn oma is van peperkoek een verhalenbundel over bijzondere grootouders. In Hoe maak ik tijd en Hoe maak ik een vriend laat ze de jongen Felix op een speelse manier uitzoeken wat vriendschap en tijd betekenen.

In haar jeugdromans voert ze psychologisch sterk uitwerkte personages op, die moeilijke situaties moeten overwinnen. De 16-jarige Heide in Brei met mij doet dat bijvoorbeeld door met haar babybroertje weg te lopen van haar onverantwoordelijke moeder. Jakob in De bovenkamer van Jakob krijgt het dan weer lastig wanneer hij met zijn moeder op het terrein van een psychiatrische kliniek gaat wonen.

Job en de duif, haar eerste boek voor beginnende lezers, is een experiment voor haar geweest. “Verhalen bedenken vind ik altijd heel leuk, maar voor het een boek is, moet er worden gewroet en geploeterd. Maar hierbij niet, dit was alleen maar schrijfplezier,” zegt ze erover op Leesplein. Omdat ze merkt dat kinderen eerste leesboekjes vaak saai vinden, is Job en de duif een dik avonturenboek geworden. Ze wil dat kinderen er zo veel plezier aan beleven dat ze de technische kant van lezen vergeten. Haar aanpak heeft succes en Job en de duif kent ondertussen een vervolg.

Evelien de Vlieger werkt ook als vertaler.

 

Bekroningen

2011: Boekenwelp voor Job en de duif

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Evelien de Vlieger op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Schrijfdag 2014
Schrijfdag 2015