Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Fiep Westendorp

   

Leven

Sophia Maria – Fiep – Westendorp volgt een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Ze wordt lid van de vrouwelijke schrijverscrew van Het Parool waar ze tekeningen maakt voor de vrouwenpagina en de verhalen op de jeugdpagina. Het team gaat vaak iets drinken in Café Scheltema, waar ze haar latere boezemvriendin en soulmate Annie M.G. Schmidt tegen het lijf loopt. De twee worden onafscheidelijk en maken samen furore in de Nederlandse kinderliteratuur, en ver daarbuiten. De eerste verhaaltjes van het dartele duo Jip en Janneke verschijnen dus eerst, vanaf 1952, in Het Parool, later worden ze gebundeld tot een boek.

Vanaf 1946 woont ze in Amsterdam, tot aan haar dood op 3 februari 2004. Alle kranten hebben die dag een illustratie van Fiep Westendorp op hun voorpagina en koppen als “Jip en Janneke nu echt wees”. Ze is haar hele leven ontzettend actief geweest op illustratief gebied.

“Als ik teken zit ik in mijn privé-hemeltje.”

   

Werk

Hoewel Jip en Janneke haar meest bekende tekenfiguren zijn, blaast Fiep Westendorp tal van andere opmerkelijke figuren het leven in: het smerige meisje Floddertje met haar eeuwige metgezel Smeerkees; het schaap Veronica; Otje; en de immens populair Pluk van de Petteflet, met zijn rode kraanwagentje, zijn dikke Duif Dollie en zijn vrienden de Stampertjes.

Naast leesboeken illustreert Fiep Westendorp vele schoolboeken, ontwerpt ze een wandschildering voor de kinderkamer van het schip De Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika Lijn, stileert ze stoffen voor kleding, dekens en gordijnen, en ontwerpt ze omslagen van boeken.

Hoewel Fiep Westendorp dus verschillende boeken geïllustreerd heeft, is het toch voornamelijk met haar prenten bij de boeken van Annie M. G. Schmidt dat ze bij het brede publiek faam verwerft. Wie kent er Jip en Janneke niet, twee ondeugende kleuters die op hun eigen, onbezonnen manier de wereld ontdekken? Met hun koddige wipkontjes en uitgesproken neusjes gaan ze de geschiedenis in als het meest ludieke duo aller tijden. In de jaren zeventig geeft ze hen een modernere look: de hoofden ronder, de lijfjes gedrongener.

In haar illustraties streeft Fiep Westendorp naar evenwicht in de compositie, zonder de humor uit het oog te verliezen. Ze heeft een grote voorliefde voor vogels, waarmee ze heel wat illustraties opvrolijkt. Ze werkt geconcentreerd en precies en uit haar tekeningen blijkt steeds de liefde voor haar werk. Haar immense oeuvre wordt door vele generaties gewaardeerd.

 

Bekroningen

1997: Oeuvre-Penseelprijs
1981: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Otje 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Fiep Westendorp op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Fiep en Annie's helden
'De verbeelders'