Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Floortje Zwigtman

   

Leven

Floortje Zwigtman, die eigenlijk Andrea Oostdijk heet, is al vroeg bezeten van boeken. Als klein meisje kan ze nooit slapen zonder verhaaltje. Zodra ze kan spellen, maakt ze haar eigen boekjes. Omdat ze zo graag tekent, zijn de illustraties altijd klaar vóór het verhaal. Daarna kan ze het geduld niet meer opbrengen om verder te schrijven. Daar komt verandering in wanneer ze in Vlissingen aan de lerarenopleiding begint.

Tijdens haar studies geraakt ze gefascineerd door de middeleeuwse geschiedenis van de Balkan. Haar leraar Nederlands stelt voor haar te helpen als ze een roman wil schrijven. Dat resulteert in haar eerste boek, Spelregels. Na haar lerarenopleiding studeert ze onderwijskunde en psychologie. Ze geeft een tijdje les in de lagere school en start in 2000 haar eigen tekstbureau. Floortje Zwigtman woont in Middelburg.

“Al mijn boeken ontstaan op kladblokjes. Ik vind het prettig om overal, op de gekste plaatsen, te kunnen schrijven: in de trein, in bed, op de achterbank van een auto... Je hebt dan niet altijd een pc bij je. Het voordeel van papier is dat je zo heerlijk kunt strepen en krassen. Bovendien is het een soort bijgeloof: ik kan pas schrijven als ik een kladblok in handen heb. (leesplein.nl)”

   

Werk

Sinds haar debuut Spelregels in 2001 schrijft Floortje Zwigtman historische romans die zich doorgaans in een ander land dan Nederland afspelen. “Het hedendaagse Nederland ken ik te goed om het boeiend te vinden,” zegt ze. Informatie zoeken, plaatsen bezoeken die ze gaat beschrijven en zich helemaal inleven in haar verhaal, vindt ze het spannendste. Zo vertelt Spelregels over een gearrangeerd huwelijk in de Middeleeuwen.

Haar tweede boek, Wolfsroedel, leidt tot een felle discussie over geweld in kinderboeken. Wolfsroedel gaat over een roversbende van Roemeense jongens aan het einde van de 19de eeuw én over de geschiedenis van Vlad (‘Dracula’) en Radu Tepes die in de 15de eeuw leefden. Wolfsroedel is een complex en gelaagd verhaal waarin ze toont dat goed en kwaad aanwezig zijn in iedere mens.

Even complex en gelaagd is haar trilogie Een groene bloem – waarmee ze naam en faam verworven heeft. In Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen vindt en verliest Adrian de liefde in het Londen op het einde van de 19de eeuw. Aansluitend bij deze boeken verschijnt ook Kersenbloed, waarin ze meer vertelt over de jeugd van één van Adrians vrienden.

Haar verhalen gaan vaak over vrijheid en de verantwoordelijkheid om zelf te bepalen hoe je leeft. Ze laat haar personages op verschillende manieren reageren op groepsdruk en groepsnormen – al dan niet met desastreuze gevolgen. Floortje Zwigtman is geen auteur die blind blijft voor de duistere kant van het bestaan.

Behalve adolescentenromans, schrijft ze boeken voor kinderen die pas leren lezen en maakt ze lesteksten voor de basis- en middelbare scholen.

 

Bekroningen

2006: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Schijnbewegingen
2006: Zoenen (Gouden Zoen) voor  Schijnbewegingen
2003: Zoenen (Zilveren Zoen) voor Wolfsroedel 
2003: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Wolfsroedel

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Floortje Zwigtman op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

78ste Boekenbeurs
78ste Boekenbeurs
De Leeswelp verdwijnt
Vriens reageert
Nog een keer Zwigtman
De tien van De Standaard
Schrijfdag 2015