Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Frank Adam

   

Leven

Frank Adam studeert Germaanse, Arabische en Griekse Taal- en Letterkunde. Hij woont in Oedelem-Beernem en werkt als auteur en theatermaker. Daarnaast is hij redacteur van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en geeft hij les aan de schrijversacademie in Brugge.
 

“Mijn werk valt vaak tussen twee stoelen, tussen jeugdliteratuur en literatuur voor volwassenen. Dat is vervelend, maar ik kruis nu eenmaal graag.”

   

Werk

Frank Adam begint met het schrijven van kinderpoëzie op vraag van zijn zoontje Dante. Dat wordt Waarom ik altijd nee zeg, een bundel over kleuters die kattenkwaad uithalen, maar even goed filosoferen en, natuurlijk, lief zijn. De bundel krijgt een vervolg met Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet en Als de bomen straks gaan rijden.

Met veel gevoel voor ritme en vaart staat Frank Adam in zijn gedichten stil bij dagdagelijkse dingen en gebeurtenissen. Hij filosofeert over familie, ziek zijn, je lichaam, de dood, slapen, de feestdagen… Hij behandelt geregeld moeilijke onderwerpen, maar zijn gedichten blijven speels en bevatten bijna altijd woordspelletjes.

Behalve kinderpoëzie schrijft Frank Adam prentenboeken, romans, fabels, liedjes en theater- en operateksten voor kinderen en volwassenen. Hij bewerkt zijn eigen boeken vaak voor theater. Zo bouwt hij bijvoorbeeld een voorstelling rond Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet en bewerkt hij zijn adolescentenroman De passie van de puber tot het theaterstuk De jongen die uit zijn lichaam viel. Voor jongeren schrijft hij ook de theaterstukken Wakitchaga en Aleksej. Frank Adam is – vooral met zijn moderne fabels Confidenties aan een ezelsoor, met illustraties van Klaas Verplancke – ook bekend als auteur voor volwassenen.
 

 

Bekroningen

2006: Knokke-Heist Beste Jeugdboek voor De passie van de puber

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Frank Adam op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Cutting Edge Awards
Schrijfdag 2015