Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Geert Vervaeke

   

Leven en werk

Geert Vervaeke studeerde Grafiek aan het Sint-Lucaspaviljoen in Antwerpen, waar ze nu lesgeeft. Haar eerste werk was een boekomslag en illustraties voor het sprookjesboek "Stefanie de welriekende" (1981, Liedel) van Frank Liedel. Ze beschouwt het nog altijd als een belangrijk werk omdat ze een bijzondere techniek gebruikte: ingekleurde houtgravures. In haar latere werk als illustrator blijft haar voorkeur voor mixed media zoals de combinatie ecoline, aquarel; kleurpotlood, pen, inkt... In 1992 ontving ze de Boekenpauw voor haar zwart-wit illustraties in "Puntje Puntje Puntje" het eerste prentenboek van Geert De Kockere. Met dit boek wonnen ze beiden de Jacob Van Maerlantprijs 1992. De illustraties voor "Pup en Kit" werden bekroond met een White Raven, Voor haar prenten in "Drie keer maakt een tijger" van Bea De Koster ontving Geert Vervaeke in 2004 een Boekenpluim, Volgens de jury nestelt de illustratrice zich duidelijk niet in één bepaalde stijl maar blijft ze zoeken. Ze toont een grote verscheidenheid ondanks haar eigen dada. In 2010 werden haar illustraties voor "Een wel heel bijzondere kerst", geschreven door Kristien In-'t-Ven, bekroond met een Zilveren Penseel.

“Talent is bij een op twintig illustratoren aangeboren. Bij mij is het aangeleerd.”

   

 

Bekroningen

2010: Zilveren Penseel voor Een wel heel bijzondere kerst
2004: Boekenpluim voor Drie keer maakt een tijger
1992: Boekenpauw voor Puntje puntje puntje

Bibliografie

In de zoo In de zoo (Davidsfonds /Infodok, 2015)
Een vink zegt sus : speelse dierengedichten Een vink zegt sus : speelse dierengedichten (Lannoo, 2011)
Ergens tussen China en de wereld Ergens tussen China en de wereld (Davidsfonds/Infodok, 2011)
Een wel heel bijzondere kerst Een wel heel bijzondere kerst (Lannoo, 2009)
Pinokkio : een muzikaal verhaal / gezongen en verteld door Silvie Moors en Lieven Gouwy ; ill. door <exact>Geert</exact> Vervaecke Pinokkio : een muzikaal verhaal (Lannoo, 2008)
Waarom mijn handen geen schoenen willen Waarom mijn handen geen schoenen willen (Lannoo, 2007)
God was in de keuken bezig : ook over het begin / Paul de Moor ; met tek. van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> God was in de keuken bezig : ook over het begin (Afijn, 2006)
Zo moet het gaan als er iemand is : ook over Charles Darwin / Paul de Moor ; met tek. van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Zo moet het gaan als er iemand is : ook over Charles Darwin (Afijn, 2005)
Op de vlucht / Jessy Marijn ; met tek. van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Op de vlucht (De Eenhoorn, 2005)
Drie keer maakt een tijger : Chinese vertellingen Drie keer maakt een tijger : Chinese vertellingen (Querido, 2003)
Een rijm in mijn oor / Riet Wille ; [ill.] <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Een rijm in mijn oor (De Eenhoorn, 2003)
Pup en Kit / Edward van de Vendel ; met tek. van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Pup en Kit (De Eenhoorn, 2002)
Een doos met een gat / Brigitte Minne ; met prenten van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Een doos met een gat (De Eenhoorn, 2001)
Binnen en buiten / Leendert Witvliet ; met tek. van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Binnen en buiten (Querido, 2000)
Huisdieren / <exact>Geert</exact> de Kockere ; met prenten van <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Huisdieren (De Eenhoorn, 2000)
Het web voor de deur / Christina Guirlande ; tek. <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Het web voor de deur (Bakermat, 1999)
Een kip zonder kop / Sine van Mol ; tek. <exact>Geert</exact><exact>Vervaeke</exact> Een kip zonder kop (Bakermat, 1999)
Puntje puntje puntje / De Kockere, <exact>Geert</exact> ; tek. <exact>Vervaeke</exact>, <exact>Geert</exact> Puntje puntje puntje (De Eenhoorn, 1991)
Ssssst ! niets verklappen / De Kockere, <exact>Geert</exact> ; met tek. van <exact>Vervaeke</exact>, <exact>Geert</exact> Ssssst ! niets verklappen (Pigmalion, 1990)
Mijn hoofd zit te vol / Beerten, Els ; ill. <exact>Vervaeke</exact>, <exact>Geert</exact> Mijn hoofd zit te vol (Infodok, 1989)

Meer op bibliotheek.be

Geert Vervaeke op Boekenzoeker