Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Georgien Overwater

   

Leven

Georgien Overwater wordt geboren in het Nederlandse dorp Gorinchem, waar ze als kind altijd aan het tekenen is. In 1978 begint ze dan ook aan de kunstacademie in Arnhem. Na haar studies loopt ze stage bij Toonder Studio en werkt ze als illustratrice bij de NOS. Ze schildert achtergronden bij tekenfilms van Paul Driessen en maakt animatie voor televisie, waaronder voor Sesamstraat. Ze werkt even alleen maar besluit na een tijdje om een illustratorenstudio te delen in Amsterdam met Gitte Spee en Gertie Jaquet. Ze woont momenteel in Amsterdam met haar vriend,  illustreert kinderboeken voor alle leeftijden en tekent regelmatig voor tijdschriftartikels. 

“Ik vind Engelse boeken enorm leuk om te illustreren, de verhalen zijn vaak heel grappig. Voor de lol teken ik ook al wel eens buiten. Dan teken ik koeien, bomen en oude schuren.”

   

Werk

Vlak na haar studies debuteert de Nederlandse illustratrice Georgien Overwater in 1983 met het boek Miepjes fantastische vlechten. Ze illustreert daarna tal van kinderboeken, waaronder de Floor reeks van Marjon Hoffman en de boeken van Stijn, uitvinder van Réné Van der Velde. In 2005 schrijft ze haar eerste tekst met het prentenboek Archibald de Circusleeuw.

Ze tekent het liefst voor jonge kinderen en vindt haar illustraties in Lola De Beer van Trude de Jong, een prentenboek over het meisje Noor en de avonturen met haar beer,  het leukste. Daarin vind je ook haar cartooneske stijl terug met veel beweging en zwierige illustraties. Ze combineert zwart-wit pentekeningen met ecoline of waterverf en haar tekeningen sluiten meestal strak aan bij de teksten. 

In 2013 illustreert ze Leve de koning van Arend Van Dam, een boek met 10 spannende verhalen over troonswisselingen in Nederland, om de troonswisseling van Willem-Alexander te huldigen. Ze maakt onder meer tekeningen bij boeken van Carry Slee, Rindert Kromhout en Paul Van Loon en illustreert vaak verhalen van buitenlandse schrijvers. Ze doet ook mee aan de Kinderboekenapp; een app waar illustratoren zelf geanimeerde illustraties maken voor hun boeken. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen dan overal interactieve kinderboeken lezen, die voorzien zijn van voorleesstemmen en leuke geluiden. 

 

Bibliografie

Hoera voor Floor! Hoera voor Floor! (Ploegsma, 2018)
Floor regelt door Floor regelt door (Ploegsma, 2017)
Floor, goed geregeld Floor, goed geregeld (Uitgeverij Ploegsma, © 2017)
Het geheim achter het fornuis Het geheim achter het fornuis (Lannoo, 2017)
Reis naar het Hoge Noorden Reis naar het Hoge Noorden (Lannoo, © 2017)
De oude Grieken! : verhalen uit het rijk van Alexander de Grote De oude Grieken! : verhalen uit het rijk van Alexander de Grote (Van Holkema & Warendorf, 2017)
Karlsson van het dak Karlsson van het dak Lillebror och Karlsson på taget (Ploegsma, 2016)
Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes / Jet Boeke, Burny Bos, Dick Bruna ... [e.a.] ; met ill. van <exact>Georgien</exact><exact>Overwater</exact>, Dagmar Stam, Rick de Haas ... [e.a.] Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes (Leopold, 2016)
Floor trekt door! Floor trekt door! (Uitgeverij Ploegsma, © 2016)
Koekjes voor de koningin Koekjes voor de koningin (Lannoo, 2016)
Helemaal Floor! Helemaal Floor! (Ploegsma, 2016)
Amsterdam Amsterdam (Leopold, 2016)
Avonturen van Odysseus / gebaseerd op de Odyssee van Homeros ; bew. Daan Remmerts De Vries ; ill. Piet Grobler, Fleur Van der Weel, <exact>Georgien</exact><exact>Overwater</exact> ... [et al.] Avonturen van Odysseus (Hoogland en Van Klaveren, 2016)
Het land van de farao's! : verhalen over het oude Egypte Het land van de farao's! : verhalen over het oude Egypte (Van Holkema & Warendorf, 2016)
Ave, Caesar! : verhalen over de Romeinen in Nederland Ave, Caesar! : verhalen over de Romeinen in Nederland (Van Holkema & Warendorf, 2016)
Floor denkt door! Floor denkt door! (Ploegsma, cop. 2015)
Stijn, uitvinder zet een tent op Stijn, uitvinder zet een tent op (Ploegsma, cop. 2015)
Het grote lang geleden-doeboek : de leukste knutsels, tips, raadsels, strips, verhalen en weetjes! Het grote lang geleden-doeboek : de leukste knutsels, tips, raadsels, strips, verhalen en weetjes! (Van Holkema & Warendorf, cop. 2015)
Munkel Trog en de wonderezel Munkel Trog en de wonderezel Muncle Trogg and the flying donkey (Lemniscaat, cop. 2015)
Floor is smoor Floor is smoor (Ploegsma, 2015)

Meer op bibliotheek.be

Georgien Overwater op Boekenzoeker