Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Georgien Overwater

   

Leven

Georgien Overwater wordt geboren in het Nederlandse dorp Gorinchem, waar ze als kind altijd aan het tekenen is. In 1978 begint ze dan ook aan de kunstacademie in Arnhem. Na haar studies loopt ze stage bij Toonder Studio en werkt ze als illustratrice bij de NOS. Ze schildert achtergronden bij tekenfilms van Paul Driessen en maakt animatie voor televisie, waaronder voor Sesamstraat. Ze werkt even alleen maar besluit na een tijdje om een illustratorenstudio te delen in Amsterdam met Gitte Spee en Gertie Jaquet. Ze woont momenteel in Amsterdam met haar vriend,  illustreert kinderboeken voor alle leeftijden en tekent regelmatig voor tijdschriftartikels. 

“Ik vind Engelse boeken enorm leuk om te illustreren, de verhalen zijn vaak heel grappig. Voor de lol teken ik ook al wel eens buiten. Dan teken ik koeien, bomen en oude schuren.”

   

Werk

Vlak na haar studies debuteert de Nederlandse illustratrice Georgien Overwater in 1983 met het boek Miepjes fantastische vlechten. Ze illustreert daarna tal van kinderboeken, waaronder de Floor reeks van Marjon Hoffman en de boeken van Stijn, uitvinder van Réné Van der Velde. In 2005 schrijft ze haar eerste tekst met het prentenboek Archibald de Circusleeuw.

Ze tekent het liefst voor jonge kinderen en vindt haar illustraties in Lola De Beer van Trude de Jong, een prentenboek over het meisje Noor en de avonturen met haar beer,  het leukste. Daarin vind je ook haar cartooneske stijl terug met veel beweging en zwierige illustraties. Ze combineert zwart-wit pentekeningen met ecoline of waterverf en haar tekeningen sluiten meestal strak aan bij de teksten. 

In 2013 illustreert ze Leve de koning van Arend Van Dam, een boek met 10 spannende verhalen over troonswisselingen in Nederland, om de troonswisseling van Willem-Alexander te huldigen. Ze maakt onder meer tekeningen bij boeken van Carry Slee, Rindert Kromhout en Paul Van Loon en illustreert vaak verhalen van buitenlandse schrijvers. Ze doet ook mee aan de Kinderboekenapp; een app waar illustratoren zelf geanimeerde illustraties maken voor hun boeken. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen dan overal interactieve kinderboeken lezen, die voorzien zijn van voorleesstemmen en leuke geluiden. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Georgien Overwater op Boekenzoeker