Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Gerda Dendooven

   

Leven

Gerda Dendooven is geboren in Kortrijk maar woont sinds haar studies Vrije Grafiek, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, in Gent. Na haar opleiding werkt ze een tijdje in musea als begeleidster van kinderkunstateliers. Vandaag doceert ze grafische vormgeving in het Sint-Lucas Instituut in Gent en is ze vooral bekend als illustrator. In 2007 stelt Stichting Lezen haar aan als Kinderconsul en geeft haar de opdracht volwassenen aan het denken te zetten over de heersende kindercultuur. Gerda Dendooven heeft twee dochters, Dina en Alice.

“Wanneer ik aan het tekenen ben, maak ik momenten mee waarop ik hypergeconcentreerd ben en toch een enorme vrijheid voel. Ik kan loslaten, me amuseren met alle mogelijke materialen. Dat zijn fantastische momenten. Als je tekent, heb je zoveel opties. Schrijven is meer zwoegen, het is veel cerebraler. [...] Als ik schrijf, vertrek ik dikwijls vanuit beelden. En als ik teken zijn het vaak woorden die mij in gang zetten. [...] Ik teken en schrijf nooit tegelijkertijd, die processen lopen niet door elkaar.”

Verzin

   

Werk

In 1985 begint Gerda Dendooven verhalen in kindertijdschriften te illustreren. Het eerste boek waarbij ze de illustraties maakt, de poëziebundel Geen gezoen, vlug opendoen van Ed Franck, verschijnt in 1987. Daarna maakt ze snel naam als één van de beste illustratoren van Vlaanderen. Het eerste boek waar ze zelf tekst en illustraties voor bedenkt, IJsjes, krijgt in 1990 meteen een Boekenpauw.

Sinds haar debuut heeft ze met verschillende technieken gewerkt en is haar stijl sterk geëvolueerd. In het begin tekent ze realistisch, zwierig en tamelijk karikaturaal. Later gebruikt ze minder lijnen en wordt haar werk soberder en eigenzinniger. Ze vertekent de werkelijkheid graag. Sfeerschepping, vreemde composities en bijzondere kleurencombinaties zijn voor haar erg belangrijk. Werkt ze aanvankelijk vooral met grafietpotlood en waterverf of kleurstiften, dan komen daar later ook collage en digitale illustratietechnieken bij. Geleidelijk aan gaat Gerda Dendooven steeds meer zelf schrijven. Sinds 2001 verschijnen onder meer Mijn mama, Samen in bed, Soepkinders (ook bewerkt tot een ‘griezelopera’), Het verhaal van Slimme Krol en Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam

De illustraties en verhalen van Gerda Dendooven zitten vol absurde humor, maar blijven tegelijk heel herkenbaar. Door haar inleving in de wereld van kinderen en haar durf, verbeeldt ze op een heel persoonlijke manier de gevoelens van haar personages. Haar werk wordt dan ook sterk gewaardeerd in binnen- en buitenland. Gerda Dendooven illustreert ook voor tijdschriften en magazines zoals De Standaard Magazine. Verder schrijft ze theaterstukken en staat ze soms zelf op de planken.

 

Bekroningen

2015: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De wondertuin
2013: Boekenwelp voor Takkenkind
2013: Zilveren Palet voor Takkenkind
2010: Boekenpluim voor Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam
2010: Zilveren Griffel voor Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam
2007: Boekenpauw voor Het verhaal van Slimme Krol
2006: Boekenpluim voor Soepkinders
2004: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Meneer Papier is verscheurd 
2004: Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur voor Mijn mama
2002: Boekenpauw voor Meneer Papier gaat uit wandelen
2000: Boekenpluim voor De verliefde prins
2000: Zilveren Penseel voor De verliefde prins
1998: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Nietes welles
1995: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Prins Pukkel
1995: Boekenpauw voor Strikjes in de struiken
1992: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De meester is een schat
1990: Boekenpauw voor Ijsjes
1990: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Met de kont tegen de krib

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Gerda Dendooven op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Feest KJV
Woutertje Pieterse Prijs voor Marjolijn Hof
Expo Werkplekken
Gevaarlijke ontmoetingen
Toast Literair
White Ravens 2014
Boe(n)k!
Themanummer Moeyaert
Het Zeepaard van Troje
Kabinet i
Genomineerden Woutertje Pieterse
Passa Porta Festival Kids
Best Verzorgde Boeken
Nominaties Boekenleeuw en -pauw
Reminder: Passa Porta Festival
Naar Bratislava