Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Gerda van Erkel

   

Leven en werk

Gerda van Erkel studeerde aanvankelijk Romaanse filologie aan de UFSIA in Antwerpen. Het jaar nadien stopte ze met deze studies en begon ze aan de opleiding Secretariaat Moderne Talen aan het Sint-Lodewijksinstituut te Antwerpen. In juni 1975 studeerde ze af. Gerda van Erkel begon al gauw verhalen en sprookjes te schrijven voor verschillende jeugdbladen. In 1980 won ze met één van die verhalen, ‘Blauwvliesje en de wervelwind’, een prijs bij het tijdschrift Appel. Ook in de reeks Vlaamse Filmpjes kwamen heel wat verhalen van Gerda voor. Intussen begon ze romans voor volwassenen te schrijven. In 1985 verschenen haar eerste sprookjesbundels, ‘Olleke Bolleke Knol’ en ‘De bezem van Ambrosie’. In hetzelfde jaar publiceerde Gerda van Erkel haar eerste jeugdroman ‘Tussen twee oevers’. Voor dit historisch werk ontving ze in 1986 de prijs voor de letterkunde van de provincie Antwerpen. In de periode die volgde, startte Gerda van Erkel de opleiding Gestalttherapie die haar volgende adolescentenromans opvallend tekenden. Dit toonde zich voor het eerst in ‘Zes maal één is zeven’. Voor dit boek ontving ze bovendien de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek. Met dezelfde prijs werd ze nogmaals bekroond voor het boek ‘Een dubbel vuurteken’, waarvoor ze eveneens de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2003 ontving.

De boeken van Gerda van Erkel kregen, naar eigen zeggen, allemaal een biografische inslag. Centraal staat steeds de thematiek van de persoonlijke zoektocht en het opnemen van eigen verantwoordelijkheid. Gerda van Erkel hanteert daarvoor een heldere en vlotte taal, schrijft beeldrijk en poëtisch en de karaktertekeningen die ze maakt zijn goed uitgediept en voldoende genuanceerd. De pedagogische boodschap neigt af en toe wel te sterk naar voor te treden maar dat doet niets af aan het realistische karakter en de psychologische diepgang van haar romans.

“Schrijven is voor mij een uitweg. Een manier om tot rust te komen na een volle dag honderd procent aanwezig zijn. Al schrijvend verwerk ik, uiteraard in een fictieve context, de verhalen die ik overdag hoor en die me raken en bezig houden. Door 'erover' te schrijven bevestig ik mijn betrokkenheid.”

   

 

Bekroningen

2010: Kleine Cervantes voor Vliegen zonder vleugels
2006: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Huilen naar de maan
2006: Kleine Cervantes voor Huilen naar de maan
2004: Jenny Smelik-IBBY prijs voor Een dubbel vuurteken
2004: Lavki-prijs voor Een dubbel vuurteken
2002: Knokke-Heist Beste Jeugdboek voor Een dubbel vuurteken
1998: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Leven op de rand
1995: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Zeven maal een is zeven
1993: Knokke-Heist Beste Jeugdboek voor Zes maal één is zeven

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Gerda van Erkel op Boekenzoeker