Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Goele Dewanckel

   

Leven

Goele Dewanckel studeerde Functionele grafiek aan het Sint-Lucas Instituut in Gent. Daar doceerde ze eerst Grafische vormgeving en later Illustratie. Ze werkte ook als vormgeefster maar richtte haar aandacht uiteindelijk enkel op tekenen, zodat ze niet continu voor de computer moet zitten. Ze illustreert kinderboeken en romans voor volwassenen.

Dewanckel leeft met haar familie in een klein Frans dorpje, middenin de vrije natuur. Door van thuis te veranderen wil Dewanckel nieuwe dingen ontdekken en haar blik op de wereld verruimen.

“Het liefst illustreer ik 'weerbarstige' thema's, dingen waarbij je niet onmiddellijk begint te glimlachen.”

   

Werk

Haar illustratiewerk heeft een evolutie doorgemaakt. Boeken als Zeg me dat het niet zal sneeuwen, Moenie worry nie of Wachten op Venusta vallen op door een robuuste lijnvoering en een zeer spaarzaam kleurgebruik. Je krijgt daardoor de indruk dat het om houtsneden gaat, terwijl Dewanckel consequent met een dikke borstel en plakkaatverf werkt. Deze verf vindt ze handig in het gebruik en ze houdt van de mooie matte kleuren. In het boek Ik verveel me nooit verrijkt ze haar kleurenpalet. In Zeven kleuren bitter en Het mooie meisje is het effect van houtsneden nagenoeg verdwenen. Het kleurenpalet is breder en genuanceerder, de lijnen zijn vloeiender.

Dewanckel probeert alles wat de tekst vertelt weer te geven in het personage, het karakter, de sfeer, de emotie, de spanning. "Ze heeft een hekel aan versiering: ze brengt elk beeld tot zijn essentie terug, er is geen decor. Ze combineert kleuren die vloeken met elkaar en maakt er een schokkend en harmonieus geheel van. Zoals ze voor zichzelf meedogenloos de ruimte afbakent waarbinnen het beeld tot stand komt, zo sluit ze voor de lezer meedogenloos elke route af die hem van de emotie zou kunnen wegleiden." (Bron: Marita Vermeulen in In de wolken (cat.), Provincie West-Vlaanderen / Brugge, 2004)

Haar werk werd onder meer bekroond met twee Boekenpauwen, een Vlag en Wimpel en speciale vermelding in Bologna.

 

Bekroningen

2005: Boekenpauw voor Het mooie meisje
2003: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Ik verveel me nooit
1999: Boekenpauw voor Zeg me dat het niet zal sneeuwen

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Goele Dewanckel op Boekenzoeker