Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Gregie De Maeyer

   

Leven en werk

Toen Gregie de Maeyer (Kruibeke, 1951-1998) stierf, was de jeugdboekenwereld een monument kwijt. Met duizend en één projecten was hij bezig, en hij leverde een niet te onderschatten meerwaarde aan de erkenning van jeugdliteratuur én illustratoren. Bovenal geloofde hij in hetgeen hij deed, en gaf hij zich met hart en ziel voor hetgeen hij wilde bereiken. Zijn talrijke speelse en originele tekeningen kunnen we gelukkig nog steeds bewonderen, en geven ons een beeld van de veelzijdige en creatieve mens die Gregie was. Hij studeerde één jaar Publiciteit aan de Koninklijke Academie in Sint-Niklaas, en nadien aan het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs in Gent. Als negentienjarige zette hij de eerste stappen in het wereldje door cartoons te tekenen voor kranten en tijdschriften. Zijn grote doorbraak kwam er echter pas in 1976, wanneer hij de illustraties verzorgde voor 'De Heksenschool' (Spectrum) van Henri van Daele. Hij zal uiteindelijk meer dan 30 boeken van Henri van beeld voorzien, en ze worden een onafscheidelijk duo. Gregie was één van de eerste Vlaamse illustratoren die ijverde voor de vermelding van de naam van de illustrator op de cover van een boek. Hij vond immers dat een illustrator vaak vergeten wordt, terwijl zijn bijdrage aan de totstandkoming van een kinderboek uiteindelijk zeker zo belangrijk is. Vanaf 1985 begon Gregie ook zelf te schrijven. Zijn eerste echte boek was 'Pief poef paf, mijn broek zakt af' (Davidsfonds, 1985). Voor dat boek kreeg hij in 1986 een Boekenleeuw. De erkenningen en prijzen volgden elkaar vanaf dat moment op. Toen hij in 1995 de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur ontving voor zijn boek 'Fietsen' (Altiora, 1993), was hij definitief gevestigd en gewaardeerd. Hij was trouwens ook de eerste Vlaamse illustrator die de Premio Grafico kreeg op de boekenbeurs in Bologna (in 1984 voor 'Boerenjongens', tekst van Henri van Daele, Davidsfonds, 1983). Gregie’s interesses waren onbeperkt. Hij bleef niet enkel bij de papieren versie van een jeugdboek, maar ging ook de audio-visuele toer op. Samen met Henri van Daele zorgde hij voor de animatiereeks voor kleuters 'Saartje en Sander', die vanaf oktober 1989 op de buis verscheen. Zijn artistieke totaalprojecties genoten wereldfaam, denk maar aan zijn bewerking van 'Juul' die hij samen met kunstenaar Koen Vanmechelen in mekaar stak en waarmee hij furore maakt tot zelfs in Scandinavische landen. Ook zijn talrijke theaterproducties ('Fietsen', 'In de put', 'Mama',…) kregen veel bijval. Postuum verschenen onder andere nog 'De koningste koning' en 'Reuze'.


 

Bekroningen

1995: Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur voor Fietsen
1994: Boekenwelp voor In de put
1986: Boekenleeuw voor Pief Poef Paf, mijn broek zakt af
1985: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Flip de drakendoder

Bibliografie

Weg met de tand Weg met de tand (Afijn, 2002)
Flink op de fiets Flink op de fiets (Afijn, 2002)
Kat aan de kant Kat aan de kant (Afijn, 2002)
Nat in bad / tekst en creatie <exact>Gregie</exact> de <exact>Maeyer</exact> Nat in bad (Afijn, 2002)
Bang in bed / tekst en creatie <exact>Gregie</exact> de <exact>Maeyer</exact> Bang in bed (Afijn, 2002)
Boos aan tafel Boos aan tafel (Afijn, 2002)
Reuze ! Reuze ! (Averbode, 1999)
Fietsen Fietsen (Altiora, 1999)
De koningste koning De koningste koning (Davidsfonds, 1998)
Manneke van glas Manneke van glas (Averbode, 1998)
Els is verliefd op Jan, Jan is verliefd op de juf / Van Daele, Henri ; ill. De <exact>Maeyer</exact>, <exact>Gregie</exact> Els is verliefd op Jan, Jan is verliefd op de juf (Averbode, 1997)
En ik ? En ik ? (Standaard, 1997)
De kooi De kooi (Averbode, 1997)
Niemand houdt ons tegen Niemand houdt ons tegen (Davidsfonds, 1997)
Ach / tekst en ill. De <exact>Maeyer</exact>, <exact>Gregie</exact> ; ill. Meersman, Karl Ach (Davidsfonds, 1996)
Juul / De <exact>Maeyer</exact>, <exact>Gregie</exact> ; ill. Vanmechelen, Koen Juul (Altiora, 1996)
Paarden, poezen en konijnen Paarden, poezen en konijnen (Altiora, 1995)
Les roues du temps : l'histore de Flik et Flak / Deleu, Lodewijk et De <exact>Maeyer</exact>, <exact>Gregie</exact> Les roues du temps : l'histore de Flik et Flak ([s.n.], 1995?)
De klokfiets : het verhaal van Flik en Flak / Deleu, Lodewijk en De <exact>Maeyer</exact>, <exact>Gregie</exact> ; ill. door De <exact>Maeyer</exact>, <exact>Gregie</exact> De klokfiets : het verhaal van Flik en Flak (Altiora, 1995?)
Mama ? Mama ? (Altiora, 1994)

Meer op bibliotheek.be