Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Guido Van Genechten

   

Leven

Schilderen en tekenen zit Guido Van Genechten in het bloed. Op jonge leeftijd maakt hij een muurschildering, na zijn middelbare school volgt hij een opleiding tot graficus. Hij werkt vijftien jaar lang in de grafische sector, maar hij blijft zich toeleggen op zijn grote liefde en volgt een avondopleiding tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol, de enige school waar hij – naar eigen zeggen – met plezier naartoe gaat.

Tegenwoordig werkt Guido Van Genechten voltijds als illustrator. Hij woont met zijn vrouw Ida in Mol.

““Ik streef een zo helder mogelijk beeld na (zowel qua compositie, kleur, toon als lijn) dat ondubbelzinnig is. Eenvoud, echtheid, spontaniteit, levendigheid… zijn kwaliteiten die ik in een prent nastreef.””

   

Werk

Guido Van Genechten debuteert in 1995 met In het donker. Echt doorbreken doet hij pas in 1999, met het prentenboek Rikki, waar hij dat jaar de Prijs van de Stad Hasselt mee wint.

Het verhaal van Rikki is oorspronkelijk vaagweg op Guido Van Genechtens jeugd gebaseerd. Het gaat over drie broers (Guido, de oudste; Han, de middelste; Rik, de jongste) die niet met en niet zonder elkaar kunnen. Guido Van Genechten raakt gaandeweg echter verstrikt in het verhaal, laat de tekst voor wat die is en concentreert zich op het tekenwerk. Hij schetst de broers als konijnen en maakt een konijnenmodel in klei. Tijdens het uitdrogen gaat het ene oor van het klei-konijn slap hangen. Dat beeld vindt Guido Van Genechten zó treffend dat hij er de basis van zijn boek van maakt. Rikki wordt een lief verhaal over Rikki, een konijn met één slaphangend oor. Daar wordt hij mee gepest, maar aan het eind van het verhaal leren hij – en zijn pesters – dat ‘anders zijn’ niet ‘minder zijn’ betekent.

Konijn Rikki met de felgekleurde tuinbroek wordt uiteindelijk de hoofdrolspeler van een succesvolle reeks voor peuters en kleuters. Boeken als Rikki durft, Rikki en zijn vriendjes, Rikki wil een kerstboom, Rikki en Anni… gaan over herkenbare thema’s zoals bang zijn in het donker, eenzaamheid, verliefdheid… De reeks zet Guido Van Genechten op de kaart.

Zowel de boeken over Rikki als de andere prentenboeken van Guido Van Genechten zijn eenvoudig, toegankelijk en humoristisch van toon – met hier en daar een lichte voorkeur voor ‘stoute’ onderwerpen (De wiebelbillenboogie, Het grote poepconcours). Ook de illustraties uit de Rikki-reeks zijn kenmerkend voor zijn tekenstijl. Zo gebruikt hij vrolijke kleuren, dikke contourlijnen en tekent hij geen overbodige details. Waar hij aanvankelijk vooral kleurpotlood, aquarel en inkt gebruikt, werkt hij later veelal met gouache.

Voor de allerjongsten maakt Guido Van Genechten de Knisperbeestjes-reeks: vierkante, woordeloze aanwijsprentenboekjes in stof en knispermateriaal over dieren die in en om het water leven, op een boerderij wonen, in de tuin of in de jungle. De dieren in die reeks tekent hij naïef, maar steeds herkenbaar, met een grote kop, vrolijke ogen en tegen een fris ogende gekleurde achtergrond.

Van de meeste boeken is Guido Van Genechten auteur én illustrator, maar hij maakt ook illustraties bij de teksten van andere auteurs, bijvoorbeeld bij de eerstelezersboekjes van Zonnekind waarvoor Brigitte Minne de tekst schrijft (o.m. Muis en beer, Loes en Daan). Daarnaast illustreert hij voor de tijdschriften van uitgeverij Averbode (Doremi en Dopido) en voor enkele Franse tijdschriften van uitgeverij Bayard Presse.

Zijn universeel herkenbare verhalen en tekeningen zijn meermaals vertaald, onder meer in het Hindi en het Engels.

 

Bekroningen

1998: Prijs van de stad Hasselt voor Rikki

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Guido Van Genechten op Boekenzoeker