Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Guus Kuijer

   

Leven

Op de basisschool moet Guus Kuijer een jaar overzitten. Daarom wordt hij op internaat gestuurd, voor hem de ergste periode uit zijn leven. Na de tijd op internaat volgt hij een opleiding tot leerkracht. Hij staat 6 jaar lang in het onderwijs. In 1973 begint hij voltijds als schrijver. Hij woont met zijn vrouw Corry en hond Olle op een boerderij in Driehuizen.

“Veel volwassenen vragen mij waarom ik voor kinderen schrijf. Omdat ik dat leuk vind, zeg ik dan. Dan zijn de mensen tevreden.”

   

Werk

In 1975 verscheen Guus Kuijers eerste kinderboek Met de poppen gooien, meteen een voltreffer. Het gaat over de belevenissen van de nieuwsgierige Madelief, een personage dat gebaseerd is op een dochtertje van vrienden. Uit die figuur zou een reeks van vijf boeken groeien die gebundeld zijn in Het grote boek van Madelief. De stijl en taal van de verhalen evolueren mee met Madelief zelf.

Kuijer schrijft grappige, spannende verhalen met maatschappijkritiek waarin kinderen een frisse kijk op het leven hebben en volwassenen vaak vervelende mensen zijn. Zijn meest absurde, duistere boek is misschien wel Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt. In 1999 verschijnt het eerste Polleke-boek, Voor altijd samen, amen, meteen het begin van een sterke nieuwe reeks.

Vandaag schrijft Guus Kuijer allerlei soorten teksten voor kinderen: dierenverhalen, jeugdtheater, televisiescripts, jeugdromans en doldwaze avonturen zoals de Tin Toeval-boeken.

Zijn werk is veel vertaald en hij is dan ook een van de belangrijkste Nederlandse jeugdauteurs. Zijn oeuvre werd bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award 2012, ook wel de Nobelprijs voor kinderliteratuur genoemd. De jury roemde hem om zijn onbevooroordeelde kijk, zijn scherpe intellect en het feit dat hij elke intolerantie of onderdrukking verwerpt. “He combines serious subject matter, razor sharp realism with warm, subtle humour and flights of fantasy”, zei juryvoorzitter Larry Lempert. Hij prees ook Kuijers “deep philosophical insight and graceful poetic expression"

 

Bekroningen

2012: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)
2005: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Het boek van alle dingen
2005: Gouden Griffel voor Het boek van alle dingen
2003: Woutertje Pieterse Prijs voor Ik ben Polleke hoor! 
2002: Zilveren Griffel voor Met de wind mee naar zee
2000: Jonge Gouden Uil voor Voor altijd samen, amen
2000: Gouden Griffel voor Voor altijd, amen
1991: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Olle
1988: Zilveren Griffel voor Tin Toeval en de kunst van het verdwalen
1988: Zilveren Griffel voor Tin Toeval en het geheim van Tweebeens-eiland
1987: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De jonge prinsen
1985: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De zwarte steen
1984: Zilveren Griffel voor Eend voor eend
1981: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De tranen knallen uit mijn kop
1980: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Een hoofd vol macaroni
1979: Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (Nederland)
1979: Gouden Griffel voor Krassen in het tafelblad
1977: Zilveren Griffel voor Grote mensen daar kun je beter soep van koken
1976: Gouden Griffel voor Met de poppen gooien

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Guus Kuijer op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Symposium klassieke kinderboeken
Heesen krijgt Theo Thijssen-prijs