Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Hans Hagen

   

Leven

Hans Hagen verslindt als kind het ene boek na het andere in het landelijke S’Gravenland. Omdat hij zo van verhalen houdt, gaat hij Geschiedenis en Nederlands studeren in Utrecht en wordt hij leerkracht. Daarna maakt hij met theatergroep Sternis nog enkele schoolvoorstellingen en is hij eindredacteur van het jeugdmagazine Taptoe. Hij werkt ook mee aan enkele radio- en televisieprogramma’s, waaronder Sesamstraat. Wanneer hij tussendoor een moment tijd heeft dan schrijft hij, tot hij op een gegeven moment 15 verhalen af heeft. De eerste uitgever die zijn verhalen leest, besluit meteen om er een boek van te maken. In 1987 wordt hij voltijds schrijver. Hij woont in Kortenhoef met zijn vrouw en dochter Imme. 

“Tijdens het schrijven van het ene boek borrelt het andere vaak al op. Toch is juist het begin van ieder verhaal lastig. Alles moet worden beslist en uitgeprobeerd en bijna niets is goed. Na verloop van tijd gaat het schrijven soepeler en tot nu toe eindigt elk boek geheel onverwacht. Ik denk nog weken nodig te hebben, maar ben ineens vanmiddag klaar”

   

Werk

In 1980 debuteert Hans Hagen met het kinderboek Elke dag een hokje, over een jongen die op zijn vader, een zeeman, wacht. Hij verwerkt vaak dingen in zijn boeken die hij zelf meemaakt. In Rec.play vertelt hij over de dood van zijn broer, die verongelukt toen hij nog jong was en in zijn grote doorbraak in 1987, De man met rode jas, vertelt hij over de dood van zijn oma.

Naast jeugdboeken schrijft hij ook historische romans en poëzie voor kinderen. Hij reist naar Syrië, Jordanië en Pakistan, waar hij inspiratie vindt voor historische romans zoals Het gouden oog en De weg van de wind. Zijn poëzie schrijft hij vaak met zijn vrouw, Monique Hagen. Eén van hun bekendste gedichtenbundels voor kleuters is Jij bent de liefste, een bundel met heldere en ritmische proza die opvalt door eenvoud en humor. Hij schrijft over verre landen, zoals De reis van Yarim, maar ook over alledaags belemmeringen. Het voorbeeld is de beroemde voorleesreeks Jubelientje, waarvoor hij samenwerkt met illustrator Philip Hopman. In 2008 schrijft hij het Kinderboekenweekgeschenk, Vlammen.

Samen met zijn vrouw verzorgen ze heel wat schoollezingen in binnen- en buitenland. Deze lezingen worden dikwijls voorzien van muziek en hij werkt dan ook samen met muzikant Erik Karsemeijer, die hem begeleidt op maar liefst 70 instrumenten, en muzikant Floor Minnaert. Zijn boeken zijn in veertien talen vertaald en hij wordt meermaals bekroond voor zijn werk. Hij hoort dan ook bij de beste Nederlandse jeugdauteurs. 

 

Bekroningen

2014: Jenny Smelik-IBBY prijs voor Het hanengevecht
2014: Zilveren Griffel voor Ik zoek een woord
2013: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Het hanengevecht
2008: Woutertje Pieterse Prijs voor Verkocht 
2004: Gouden Griffel voor De dans van de drummers
2004: Zilveren Griffel voor Zwaantje en Lolly Londen
1998: Zilveren Griffel voor De kat en de adelaar
1995: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Maliff en de wolf
1993: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De weg van de wind
1992: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Jubelientje en haar liefste oma
1992: Zilveren Griffel voor Het is nacht, we gaan op jacht
1992: Zilveren Griffel voor Het gouden oog

Bibliografie

Dag poes! Dag poes! (Hoogland en Van Klaveren, 2017)
Jubelientje en de hoed van oma Blootje Jubelientje en de hoed van oma Blootje (Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2016)
Yuna's maan Yuna's maan (Querido, 2016)
Jubelientje legt een ei Jubelientje legt een ei (Querido, 2016)
Jubelientje vangt een vriendje Jubelientje vangt een vriendje (Querido, 2016)
Jubelientje ontploft Jubelientje ontploft (Querido, 2016)
Jubelientje wil winnen Jubelientje wil winnen (Querido, 2016)
Ik wil geen kus Ik wil geen kus (Zwijsen, 2015)
Dwars door de nacht Dwars door de nacht (Querido, 2015)
Van mij en van jou Van mij en van jou (Rubinstein, 2015)
Nooit denk ik aan niets Nooit denk ik aan niets (Querido, 2015)
Ik zoek een woord : 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden Ik zoek een woord : 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden (Querido, 2015)
Het geeft niet wat je geeft / <exact>Hans</exact><exact>Hagen</exact> & Monique <exact>Hagen</exact> ; illustraties van Ingrid Schubert & Dieter Schubert Het geeft niet wat je geeft (Nederlands Jeugd Instituut, 2015)
Jubelientje leert lezen en schrijven Jubelientje leert lezen en schrijven (Querido, 2014)
Ara Ara Zoek (Nederlands Jeugd Instituut, 2014)
Jubelientje en Sinterklaas Jubelientje en Sinterklaas (Rubinstein, 2014)
Jij bent de liefste Jij bent de liefste (Querido, 2014)
Lichtjes in je ogen Lichtjes in je ogen (Querido, 2014)

Meer op bibliotheek.be

Hans Hagen op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Feest KJV
IBBY-vriendenmiddag
Logos Festival
Raadgedicht van start