Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Hans Magnus Enzensberger

   

Leven en werk

Hans Magnus Enzensberger maakte vooral ophef als schrijver voor volwassenen, maar de laatste jaren heeft hij twee opmerkelijke jeugdboeken geschreven. Eén over wiskunde en één over geschiedenis. "De Telduivel" (1997, De Bezige Bij) geeft kinderen een inleiding in de wiskunde op een speelse manier. "Waar was je Robert?" (1999, De Bezige Bij), zijn tweede jeugdboek, maakt de vraag 'Hoe kan je iets vertellen over een tijd waarin je nooit geweest bent?" begrijpelijk voor kinderen. Na de Tweede Wereldoorlog was hij een tijd barkeeper en tolk voor het Britse leger in Duitsland. Van 1949 tot 1954 studeerde hij talen, filosofie en literatuur. Hij hield ook van reizen in het Oosten en het Westen. In de jaren 50 schreef hij dichtbundels met een ironische en sarcastische ondertoon. Hij was voor West-Duitsland in de jaren '60 en '70 het intellectueel boegbeeld van links en deed met zijn opmerkelijke standpunten over het Westen vaal stof opwaaien. Maar hij heeft veel van zijn vroegere standpunten verlaten, wat niet wegneemt dat hij de énige ware erfgenaam van Bertolt Brecht in de Duitse literatuur mag genoemd worden.

“Ik ben een onafhankelijk intellectueel die zich graag met alles moeit, maar voor geen enkele kar te spannen is.”

   

 

Bibliografie

De telduivel : een hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is De telduivel : een hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is Der Zahlenteufel (De Bezige Bij, 2013)
Waar was je, Robert ? Waar was je, Robert ? Wo warst du, Robert ? (De Bezige Bij, 1999)
Der Zahlenteufel : ein Kopfkissenbuch für alle die Angst vor der Mathematik haben / <exact>Hans</exact><exact>Magnus</exact><exact>Enzensberger</exact> ; gestaltet und mit Bildern versehen von Rotraut Susanne Berner Der Zahlenteufel : ein Kopfkissenbuch für alle die Angst vor der Mathematik haben (Hanser, cop. 1997)

Meer op bibliotheek.be

Hans Magnus Enzensberger op Boekenzoeker