Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Harmen van Straaten

   

Leven

Harmen van Straaten houdt van kleins af aan al van tekenen. Maar hij denkt dat je van tekenen je beroep niet kan maken dus studeert hij maar rechten aan de Universiteit van Leiden. Het werk als jurist en docent biedt hem geen voldoening en in zijn vrije tijd zit hij geregeld achter zijn tekentafel. Het duurt dan ook niet lang of hij besluit om zich volledig te wijden aan zijn werk als illustrator. Hij volgt in 1998 een opleiding aan de Royal Academy in Londen en maakt ook animatiefilmpjes voor Sesamstraat. Naast illustreren schrijft hij zelf verhalen en hij werkt voor uitgevers in het buitenland in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en Japan. Hij woont en werkt momenteel in zijn Amsterdamse studio. 

“Als kind won ik kleurwedstrijden. Maar ik dacht toen dat tekenen ‘stom’ was. Dat iedereen dat kon en dat je ook iets anders moest kunnen. ”

   

Werk

De Nederlandse illustrator debuteert in 1988 met zijn prenten bij het boek Gevangen in Coorong van Colin Thiele. Het eerste verhaal dat Harmen Van Straaten zelf schrijft, is Piraten in 1996 waar er later een serie van verschijnt. Hij schrijft meer dan 50 boeken voor alle leeftijden; van prentenboeken voor de allerkleinsten tot romans voor 15+ en ouder. In 2001 verschijnt De liefste kusjes zijn voor jou, het eerste boek dat hij zelf schrijft en illustreert.

Als illustrator heeft hij een losse, humoristische stijl en wil hij met zijn prenten een veilige en vertrouwde wereld creëren. Hij maakt vooral gebruik van aquarel en laat lijnen en vlekken uitlopen. Contouren tekent hij met inkt of potlood en zijn kleurgebruik is vaak aangepast aan de sfeer van het verhaal. Kenmerkend voor zijn tekenwerk zijn de grote ronde kinderhoofden met warrige haardossen, dunne ledematen en losse kleren.

Hij illustreert werk van Marc de Bel, Astrid Lindgren, Pauline Michgelsen, Selma Noort, Carry Slee en vele anderen. Hij valt enkele keren in de prijzen en krijgt onder meer de prestigieuze internationale Gouden Appel van Bratislava voor Een opa om nooit te vergeten. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandse talenten en zijn werk is dan ook meerdere malen vertaald en uitgegeven in het buitenland. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Harmen van Straaten op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Feest KJV
Winnaars KJV
Publiekspluim van Straaten
Winnaars Kinder- en Jeugdjury