Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Heide Boonen

   

Leven

Heide Boonen studeert Animatiefilm aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze plant ook echt om films te maken. Maar er spoken zinnen en paragrafen door haar hoofd die ze van zich afschrijft. Het worden verhalen die een plaats krijgen in De Stipkrant, de toenmalige kinderbijlage van De Standaard waar ze ook als vormgever werkt. Via haar echtgenoot Ed Franck, zelf een jeugdauteur, wordt ze ook auteur.

“Mijn verhalen zijn tot nu toe toevallig voor kinderen. Dat komt voor een deel omdat ik bijvoorbeeld weinig woorden gebruik die kinderen niet begrijpen. Mensen zeggen wel eens dat ik moeilijke boeken schrijf voor kinderen. Dat zal wel kloppen, want er gebeurt heel weinig. Het zijn portretten, er is dus weinig actie. Ik probeer wel de lezer reden te geven om verder te lezen. Maar heel veel toegevingen doe ik niet. (De Morgen 20.03.2002)”

   

Werk

In 1996 debuteert Heide Boonen met Mijn vingers zijn niet lang genoeg over Charlotte die de dood van haar moeder moet verwerken. In dat boek met een opvallende vormgeving lopen twee verhaallijnen door elkaar en vervormt fantasie de realiteit. In 1998 verschijnt Anna en Alexander waarin Anna verhuist, haar moeder verliest en haar vriend verdwijnt. Heide Boonen vat Anna’s eenzaamheid in een zintuiglijke, suggestieve en krachtige stijl.

Die stijl vind je ook terug in het meermaals bekroonde Duivelshanden, een boek met veel emotionele diepgang in dagboekvorm waarin langzaam prijsgegeven wordt waarom Manon een meisje uit de klas heeft aangevallen. Opnieuw schuwt Boonen de sentimentaliteit door korte zinnen te gebruiken die veel ruimte laten voor suggestie.

Boonen trekt met haar eenvoudige, soms dwingende taal de lezers in het verhaal en dompelt hen onder in het lief en leed van haar personages. Die personages portretteren, laten zien hoe ze zijn en reageren op de dingen die hen overkomen, dát vindt ze belangrijk. Niet wat ze meemaken, maar hoe ze het meemaken, probeert ze te vatten. Lezers krijgen ook volop de kans om zelf te denken, te dromen en te voelen.

 

Bekroningen

2002: Boekenleeuw voor Duivelshanden

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Heide Boonen op Boekenzoeker