Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Hilde Vandermeeren

   

Leven

Hilde Vandermeeren verslindt als kind al torenhoge stapels boeken. Ze houdt van woorden en ze doet er zelfs leuke dingen mee, zoals gekke verhalen verzinnen. Ze groeit op in Wielsbeke en studeert later klinische psychologie aan de KU Leuven. Ze geeft gedurende tien jaar les in het secundair onderwijs en debuteert in 2001. In 2006 wordt ze fulltime auteur. Ze is ook hoofdredacteur van de actualiteitenkrant voor kinderen KITS en werkt mee aan tijdschriften van uitgeverij Averbode. Ze schrijft af en toe voor Vlaamse Filmpjes en valt ook daarvoor regelmatig in de prijzen. In 2013 krijgt haar schrijfcarrière een nieuwe wending en schrijft ze haar eerste literaire thriller. Ze woont in Torhout met haar man en twee dochters. 

“De manier waarop een schrijver zijn verhaal uit zijn pen schudt, kan je vergelijken met iemand die een brood bakt. Eerst heb je een idee van wat je wil maken, het soort verhaal, zoals je een bruin of een wit brood kan maken. Als het verhaal te flauw is, moet er een snuifje spanning in, net zoals je zout aan je brooddeeg toevoegt. Soms laat je het beter even rusten. Als je een poosje nadien gaat kijken, is je brooddeeg gerezen, en dat is misschien ook met je verhaal gebeurd als je er even niet mee bezig bent. Daarna kneed je het nog verder. Soms zegt iemand ook dat je er beter nog iets aan toevoegt. Als je verhaal af is en je broodje dus gebakken lijkt, denk je aan degenen die ervan zullen proeven. ”

   

Werk

Hilde Vandermeeren debuteert in 2001 met Een vroege zomer, waar ze de gedachten van de twaalfjarige Olaf beschrijft die geconfronteerd wordt met een gezinsuitbreiding. Naast jeugdboeken schrijft ze ook boeken voor beginnende lezers, zoals de sprookjesgroeiboeken die ze maakt met Rosemarie De Vos. De verhalen volgen de leesweg van eerste lezers; met een eenvoudige tekst in het begin en gaandeweg complexere zinnen. Ze wint de internationale White Raven voor Mijn eerste sprookjesgroeiboek, ik lees het zelf!.

De schrijfster schuwt moeilijke thema’s niet. Met Een huis om in te verdwalen wint ze dan ook de Nederlandse Woord en Beeld prijs. Ze brengt op een positieve manier het leven van mensen met een verstandelijke handicap in beeld. In 2013 wint ze voor de tweede keer een Vlag en Wimpel, deze keer met Camping Zeevos. Ze vertelt over een aantal moeilijke dagen uit het leven van de tienjarige Will en zijn broertje Harry, die op een camping wonen in een caravan. Dit mag eigenlijk niet en op een dag is hun mama plots verdwenen en moeten ze zelf naar haar op zoek. Hilde Vandermeeren creëert kleurrijke karakters met weinig woorden en laat de stem van de tienjarige Will doorklinken. Ze schetst een andere, problematische,kant van de samenleving maar doet dit op lichte toon en eindigt met een positieve noot.

Ze werkt regelmatig samen met illustratoren zoals Annemie Berebrouckx, waar ze de Later word ik.. reeks mee maakt.  Ze schreef in totaal al meer dan 40 kinder- en jeugdboeken, waarvan enkele vertaald zijn in het Deens, Duits, Spaans, Frans, Koreaans en Chinees.  

 

Bekroningen

2013: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Camping Zeevos
2007: Boekenwelp voor Van een kind dat tikkertje speelt met de wind
2006: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Het kistje van Cleo
2005: Zilveren Griffel voor De twaalfde man

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Hilde Vandermeeren op Boekenzoeker