Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Inge Bergh

   

Leven

Inge Bergh droomt er al sinds haar kindertijd van om schrijfster te worden. Op jonge leeftijd is ze dan ook altijd aan het lezen en schrijven. Ze studeert Moderne talen, waar ze haar voorliefde voor geschiedenis en literatuur verder ontdekt. Daarna start ze de opleiding Vertaler-Tolk (Engels-Russisch), maar stopt vroegtijdig. In 1996 trekt ze voor een jaar naar Engeland om te werken als gastvrouw in een hotel. Ze woont momenteel in Brugge met haar man en twee zonen. 

“Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijks leven. Een liedje op de radio, een flard van een gesprek, een mooi klinkende woordcombinatie, een gedachteflits, een droom…Alles kan op het juiste moment inspiratie zijn.”

   

Werk

Inge Bergh begint haar schrijfcarrière als hobby op haar 16 jaar. Ze schrijft een dagboek over een dramatische periode in haar leven. Dat dagboek ligt aan de basis van haar debuut in 1997, de jeugdroman Vertel het aan niemand , die goed ontvangen wordt. Ze haalt inspiratie voor haar boeken uit verschillende maatschappelijke thema’s, haar eigen leefwereld en andere kunsten. Haar werk heeft een grote variatie in genre en ze schrijft voor verschillende leeftijden.  Van het prentenboek Spoken bestaan niet, met illustraties van Ann De Bode,  tot de 14+ jeugdroman Moordgriet.

Inge Bergh speelt vaak met klanken en herhalingen, wat voor de allerkleinsten zinvol is om te leren lezen zonder over je tong te struikelen. Dat zie je onder andere in Tok de kip, een boek met twee korte verhalen over een bijzondere kip en haar vrienden.  De eenvoudige verhaallijn, de speelse tekeningen en de ritmische zinnen stimuleren jonge kinderen om verder en meer te lezen.  

De schrijfster werkt vaak samen met andere auteurs en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken en scholen. Ze heeft in totaal al een veertigtal boeken geschreven waarvan enkele vertaald zijn in het Frans, Koreaans en Chinees.  

 

Bekroningen

2015: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Hond weet alles en Wolf niets

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Inge Bergh op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Leestips Jonge Jury