Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Inge Misschaert

   

Leven

Inge Misschaert groeit op in Kortrijk. Als kind leest ze ontzettend veel, en schrijft ze haar eerste verhalen. Ze studeert Germaanse talen in Kortrijk en Leuven. Wanneer ze in Leuven het vak over kinder- en jeugdliteratuur volt, herontdekt ze haar passie voor jeugdboeken en begint ze opnieuw te schrijven. Inge Misschaert woont in Zele met haar man en twee kinderen. Ze geeft halftijds Nederlands in een middelbare school. De andere helft van de tijd schrijft ze.

“Ik vind overal inspiratie. Ik observeer enorm graag mensen. Overal waar ik kom, op school, in de muziekschool, op straat, in winkels, observeer ik. En ik bedenk ter plekke verhalen bij de mensen die ik zie. Wie zijn ze? Waarom lopen ze daar? Waarom lachen ze of kijken ze sip?”

   

Werk

Inge Misschaert begint haar carrière als jeugdauteur met een aantal Vlaamse Filmpjes. In 2003 verschijnt haar eerste verhaal, De opa-rovers. Later volgen De kleine clown en Maboel. Haar eerste jeugdboek, Bioboy, verschijnt in 2007. Het vertelt het verhaal over Floris die strijdt tegen het kappen van een plaatselijk bos en verschijnt in een reeks die zich richt tot aarzelende lezers.

Het oeuvre van Inge Misschaert is verscheiden: ze schrijft verhalen voor jongeren (Bioboy, De pompoenmoorden), kinderboeken (Finn, of hoe de zomer naar gras rook), prentenboeken (Balthazar, de eenzaamste ezel ooit), boeken voor eerste lezers (De vlieger) en informatieve boeken voor jonge kinderen (Een boekje tuin).

Inge Misschaert schrijft vaak over realistische en hedendaagse onderwerpen. Dat is geheim! gaat over vriendschap, misverstanden en ruzie, Gekke kleren over opgroeien in een onconventioneel gezin, Balthazar, de eenzaamste ezel ooit over eenzaamheid en dood. Haar personages zijn herkenbare kinderen en jongeren, die leven in de wereld van vandaag. De stijl van Inge Misschaert is vlot en meeslepend. Tegelijk krijgen afzonderlijke boeken een heel eigen karakter. Zo is De pompoenmoorden een spannende detective, neemt in Gekke kleren de humor de overhand, en zijn Finn, of hoe de zomer naar gras rook en Balthazar, de eenzaamste ezel ooit veeleer mysterieus en filosofisch getint.

In 2007 en 2009 wint ze de John Flandersprijs voor het beste Vlaamse Filmpje. Balthazar, de eenzaamste ezel ooit haalt de longlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2010.

 

Bibliografie

Geesten! Geesten! (Averbode, 2017)
Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan (De Eenhoorn, 2016)
Wolf Wolf (Averbode, 2016)
Duifje Duifje (De Eenhoorn, 2016)
De kers op de taart De kers op de taart (Zwijsen, 2016)
Heb geluk Heb geluk (De Eenhoorn, 2014)
De tocht van Sep en Beer De tocht van Sep en Beer (Averbode, 2014)
Tasunke en het paard met zeven kleuren Tasunke en het paard met zeven kleuren (Averbode, 2014)
Drakentanden doen geen pijn : de vreselijke drakenavonturen van Felix Bloem Drakentanden doen geen pijn : de vreselijke drakenavonturen van Felix Bloem (De Eenhoorn, 2014)
Het geheim van Lies Het geheim van Lies (Averbode, 2013)
Schaak Schaak (De Eenhoorn, 2013)
Dieren in nesten : op safari door Belgiƫ Dieren in nesten : op safari door Belgiƫ (Lannoo, 2013)
De grote reis van kleine schildpad De grote reis van kleine schildpad (De Eenhoorn, 2012)
Het pak van de kerstman Het pak van de kerstman (De Eenhoorn, 2011)
Finn, of Hoe de zomer naar gras rook Finn, of Hoe de zomer naar gras rook (De Eenhoorn, 2011)
Gekke kleren! Gekke kleren! (De Eenhoorn, 2011)
Teun en Keun Teun en Keun (De Eenhoorn, 2011)
Vier plus vier is acht Vier plus vier is acht (De Eenhoorn, 2010)
Bloedlief Bloedlief (Altiora, 2010)
De pompoenmoorden De pompoenmoorden (De Eenhoorn, 2010)

Meer op bibliotheek.be

Inge Misschaert op Boekenzoeker