Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Ingrid Godon

   

Leven

Ingrid Godon noemt zichzelf een selfmade woman, een echte opleiding illustreren heeft ze nooit gehad. Haar schooltijd was geen groot succes. Ze volgt een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Hoewel ze altijd al getekend heeft, heeft ze nooit vermoed dat ze op een dag met illustreren haar brood zou verdienen. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleert haar om in die richting verder te gaan.

“Ik was op school geen groot licht; door dat voortdurende falen kon ik steeds minder. Alleen tekenen, dat ging vanzelf, dat deed ik gewoon. Ik haalde zelfs papier uit de vuilnisemmer en tekende elk blad vol.”

   

Werk

Ingrid Godon begint in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze blijft dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wil ze echter meer en gaat ze op zoek naar afwisseling. Geleidelijk aan krijgt ze steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verschijnt Wachten op matroos, waarvan Ingrid Godon het verhaal verzint en illustreert en waar André Sollie de tekst bij schrijft. Dit boek betekent een keerpunt in haar carrière. Ze vindt er haar eigen, uitgepuurde stijl in, waarin ze illustraties tot de essentie herleidt. Het boek wint uiteindelijk een aantal belangrijke prijzen. In 2011 krijgt haar oeuvre er met Ik wou een bijzonder opmerkelijk boek bij. Het boek bevat een reeks expressieve, realistisch aandoende kinderportretten, met daarbij korte teksten van Toon Tellegen.

Ingrid Godon houdt het meest van pure en sobere verhalen: “Niet te veel gedoe. Spannend hoeft niet voor mij, en flauwe zeemzoeterigheid al evenmin. Als het maar écht, menselijk, gevoelig en teder is.” Haar illustratiewerk is net zo. Ze vindt het belangrijk om toegankelijk te blijven en heeft veel aandacht voor gevoelens en gezichtsuitdrukkingen. Aanvankelijk zijn haar illustraties erg realistisch en werkt ze met potlood en waterverf, maar met de jaren worden ze gestileerder. Details vallen steeds vaker weg, figuren worden robuuster. Haar illustraties doen veelal zacht aan. Kracht halen haar illustraties vaak uit de techniek die ze gebruikt: ze werkt graag met olieverf op ruw karton, waardoor stevige vlakken en lijnen ontstaan.

Ingrid Godon is bekend in binnen- en buitenland. Ze werkt voor belangrijke buitenlandse uitgeverijen, zoals Casterman in Frankrijk en Macmillan in Engeland. Sommige van haar boeken, bijvoorbeeld Wat moeten we doen met de Boe-hoe baby? , verschijnen eerst in het buitenland en worden daarna in het Nederlands vertaald. Omgekeerd is haar werk is vertaald in het Italiaans, Braziliaans, Japans...

 

Bekroningen

2015: Boekenpauw voor Ik denk
2009: Boekenpluim voor Morgen was het feest
2001: Boekenwelp voor Wachten op Matroos
2001: Gouden Griffel voor Wachten op Matroos
2001: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Wachten op Matroos
2001: Boekenpauw voor Wachten op Matroos
1989: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Niemand mag het weten
1988: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Pius en Pepijn
1988: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Mijn broer is een punker

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Ingrid Godon op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Een nieuw IBBY-jaar
Expo Werkplekken
Zilveren Griffels, Penselen en Vlag en Wimpels uitgereikt
Nieuwe expo Godon en Tellegen
ALMA-nominaties
Godon en Provoost gelauwerd
Cutting Edge Awards
Nominaties Boekenleeuw en -pauw
Boekenleeuw en Boekenpauw
Jeugdboekenweek 2016
ALMA voor PRAESA
Godon tentoon in Genk
Kans op de ALMA