Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Isabelle Vandenabeele

   

Leven

Isabelle Vandenabeele studeert zeven jaar aan het Sint-Lucas in Gent: eerst grafische vormgeving en daarna grafiek. Vooral de opleiding grafiek is belangrijk geweest voor haar, omdat ze er verschillende technieken – zoals houtsnede en lithografie – leert gebruiken. Vandaag werkt ze als illustrator en woont ze met haar man en drie kinderen in Brugge.

“Natuurlijke sculpturen inspireren me: rotsen en bomen. Ik vind die vaak van een overweldigende schoonheid. Maar ik kan evengoed geraakt worden door de perfecte lichtinval op een toevallig gedropt stuk beton. Van zo’n indruk hou ik in mijn werk soms een sfeer, een toon over.”

   

Werk

Isabelle Vandenabeeles carrière als illustrator begint wanneer ze in 1997 meedoet aan de illustratiewedstrijd Vlaamse reuzen. Haar werk krijgt een speciale vermelding en wordt opgenomen in de gelijknamige reizende tentoonstelling die anderhalf jaar door Vlaanderen toert. In 2001 illustreert ze haar eerste prentenboek, Kind van Geert de Kockere. Voor Rood rood roodkapje maakt ze eerst de beelden, waarna Edward van de Vendel er tekst bij schrijft. Rood rood roodkapje zet haar definitief op de kaart van de Vlaamse illustratorenwereld.

Isabelle Vandenabeele werkt het liefst met lithografie, houtsnede en etsen. Haar werk kenmerkt zich door krachtige lijnen, een grote expressiviteit, opvallende en soms dissonante kleuren en een grote innerlijke spanning tussen de beelden. Ze geeft een verhaal weer in een paar essentiële beelden, maar blijft daarbij genuanceerd en subtiel. Ze streeft naar een zekere soberheid, omdat daar meer sfeer en verhaal in zit. “Details voeren mij weg van de essentie,” zegt ze in Leesidee jeugdliteratuur 2003 (5) , “Met grafiek verval ik niet in details en ik gebruik vooral zwart-wit en houtsnede omdat ook grijs-waarden mij te veel speling geven.”

Voor Isabelle Vandenabeele is een boek een totaalconcept met een bepaald ritme, waarin lay-out, belettering en illustraties op elkaar inspelen.

 

Bekroningen

2006: Boekenpauw voor Mijn schaduw en ik
2006: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Mijn schaduw en ik 
2004: Zilveren Penseel voor Rood rood Roodkapje
2002: Boekenpluim voor Kind

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Isabelle Vandenabeele op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Gevaarlijke ontmoetingen